Poljaki predstavili novo gosenično oklepno vozilo borsuk

by Urednik

NOVO PEHOTNO OKLEPNO VOZILO IZ POLJSKE

Poljska obrambna industrija je na obrambnem sejmu MSPO 2019 v Kielcah predstavila prvo gosenično pehotno oklepno bojno vozilo iz družine borsuk, ki naj bi v prihodnjem desetletju začela nadomeščati oklepnike BMP / BWP-1.

Oklepniki borsuk predstavljajo veliko dolgoročno zavezo poljskega obrambnega ministrstva da v poljski oborožitvi nadomesti stara sovjetska oklepna bojna vozila. Številna prejšnja poljska prizadevanja na tem področju, od programa BWP-2000 v devetdesetih letih prejšnjega stoletja do projekta, ki ga je vodil OBRUM pred dobrim desetletjem, so na koncu »padla v vodo« zaradi kombinacije razvojnih pomanjkljivosti, zaporedja postopkov in vsiljevanja finančnih napovedi .

Prvo gosenično oklepno bojno vozilo iz družine borsuk je bilo v letih 2018-2019 že deležno preizkušanj, predvsem na področjih mobilnosti, voznih lastnosti, amfibijske sposobnosti in balistične zaščite. Začetna poročila kažejo, da so prototipi oklepnika borsuk preskuse opravili zadovoljivo. Tako naj bi bila zaključna faza testiranj v letu 2021, začetek serijske proizvodnje pa lahko že leta 2022.

Amfibijsko oklepno vozilo borsuk, ki so ga predstavili na domačem obrambnem sejmu MSPO 2019 v Kielcah je bilo opremljeno z oborožitveno postajo s topom 30 mm, ki je namenjen za ognjeno podporo, uničevanje oklepnikov in sovražnikovih utrjenih položajev.

Pripravil: A. Knific, foto: Defence24

Povezani članki