Poljaki že testirajo novi gosenični oklepnik borsuk

by Urednik

NOVI OKLEPNIK Z OBOROŽITVENO POSTAJO ZSSW-30 ZA ZAMENJAVO BWP-1

Podjetje Polska Grupa Zbrojeniowa je začelo testiranje prototipa novega poljskega goseničnega pehotnega bojnega vozila borsuk (jazbec), so sporočili iz podjetja.

Novo pehotno bojno vozilo borsuk so že v septembru preizkusili na vojaškem poligonu Drawsko Pomorskie, kjer so opravili tudi prva streljanja. Na borsuku je bila nameščena oborožitvena kupola ZSSW-30, ki jo je Poljska začela razvijati za oklepnike rosomak (Patria AMV 8×8) in kot alternativo italijanskim oborožitvenim postajam Oto Melara hitfist-30P.

Cilj projekta je razviti novo pehotno bojno vozilo (IFV), ki bo delovalo kot osnovni sestavni del prihodnjih bataljonov Poljske vojske. Načrtujejo, da bo novo oklepno vozilo imelo taktične in tehnične parametre, kot jih narekujejo razmere na sodobnih bojiščih, pa tudi najsodobnejšo in napredno tehnologijo amfibijskega vozila.

Amfibijska različica oklepnika borsuk je opremljena z daljinsko upravljano rožno postajo ZSSW-30, ki sta jo skupaj razvili poljski podjetji WB Electronics in HSW. Glavno oborožitev te kupole predstavlja avtomatski top Mk44 bushmaster  II 30 mm, sovprežni mitraljez UKM-2000 7,62-mm in dva lanserja protitankovskih raket spike-LR, nameščena na desni strani kupole.

Borsuk ima motor spredaj, kupolo na sredini in prostor za posadko v zadnjem delu vozila. Trup in kupola bosta zagotavljala visoko stopnjo zaščite pred balističnimi grožnjami, pa tudi z raketnimi granatami (RPG) in eksplozijo IED (improviziranih eksplozivnih naprav). Amfibijski oklepnik borsuk pluje s pogonom na vodni curek. Različica, ki je bila predstavljena na obrambnem sejmu MSPO, je bila opremljena z gosenicami iz gume, ojačenimi s kompozitnimi materiali ter jeklenicami, zaradi česa je njihova teža do 50% manjša, kar močno prispeva tudi k nižji skupni teži oklepnika.

Novi oklepnik borsuk z oborožitvenim sistemom ZSSW-30 naj bi v Poljski vojski nadomestil zastarela vozila BWP-1 (poljska izvedenka oklepnika BMP-1); sistem ZSSW-30 z integriranim lanserjem protitankovskih vodenih raket pa bo uveden kot oborožitev goseničnih pehotnih bojnih vozil in kolesnih oklepnikov poljskih kopenskih sil.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki