Poljska kupuje južnokorejske tanke K2 in letala FA-50

by Urednik

SKUPNA VREDNOST POSLOV BI LAHKO PRESEGLA 10 MILIJARD USD

Poljska naj bi še ta mesec podpisala dogovor z Južno Korejo o nabavi več kot 7 milijard dolarjev opreme, Poljska pa naj bi nabavila vsaj 580 tankov K2 in 48 letal FA-50. Če bosta pogodbi podpisani, bo to doslej največji izvozni dosežek izjemno intenzivno razvijajoče se južnokorejske obrambne industrije.

Hyundai Rotem namerava v skladu s sporazumom s Poljsko od leta 2023 poljski vojski dobaviti 180 glavnih bojnih tankov K2 black panther (7,6 milijona dolarjev na vozilo), do leta 2030 pa še dodatnih 400 K2,  pri tem pa naj bi vrednost pogodbe presegala 4,7 milijarde dolarjev.

Tanki K2, ki bodo nabavljen dodatno do leta 2030, bodo po vsej verjetnosti izdelani po specifikaciji poljske vojske K2PL, kot je bilo dogovorjeno na Eurosatriju 2022.

Poleg tega namerava Korejska letalska industrija Poljski dobaviti 48 lahkih bojnih letal FA-50 golden eagle na podlagi pogodbe, sklenjene s Poljsko. Poročajo, da bo 8 od 20 letal  TA-50 (gre za šolsko različico letala), ki naj bi jih letos dobavili južnokorejskim letalskim silam – ROK, dobilo spremenjeno specifikacijo FA-50 in bodo dobavljeni Poljski. Skupna vrednost korejsko-poljskega orožarskega posla (vključno s tanki K2) naj bi bila vsaj 7,3 milijarde dolarjev (od tega bo samo kratkoročnih pogodbe približno 4 milijarde dolarjev).

Trenutno pa v tem sklopu (še) ne omenjajo samovoznih havbic K9 155 mm, goseničnih pehotnih bojnih vozil – lahkih tankov K21 radback 105  mm, o katerih se Poljaki ogovarjajo s proizvajalcem Hanwho Defense. V primeru nabave še teh bi celoten orožarski posel med Južno Korejo in Poljsko lahko presegel 10 milijard dolarjev.

Južnokorejski predsednik Yoon, ki se je konec prejšnjega meseca udeležil vrha Nata, se je ob robu srečanja zavezništva sestal s poljskim predsednikom Dudo in ga pozval k naročilu za gradnjo jedrskih elektrarn, nazadnje pa sta državi podpisali osnovni sporazum o energetskem sodelovanju (odskočna deska za naročila jedrskih elektrarn).

Poleg tega se je Hyundai Rotem zavezal, da bo sodeloval (beri investiral) s poljsko industrijo na številnih področjih, kot so hitre železnice, avtomobili (popolnoma avtonomna tehnologija vožnje, električne in hidrogenske avtomobilske tehnologije) in proizvodnja energetskega vodika, ki bi jo v zameno za naročilo K2 opravilo matično podjetje Hyundai Motor Group, kar bo še en velik dosežek za korejsko industrijo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki