Poljska namerava okrepiti svojo vojaško moč

by Urednik

POSODABLJANJE IN KREPITEV POLJSKE VOJSKE

Po mnenju vodstva Stranke prava in pravičnosti (PiS) namerava Poljska radikalno povečati svojo vojaško moč. Predlogi zakona o tem vprašanju bodo kmalu predloženi spodnjemu domu parlamenta, nato pa jih bo obravnaval zgornji dom (senat), je novinarjem poljske radijske postaje RMF FM sporočil vodja stranke Jaroslaw Kaczynski.

Kaczynski meni, da bi morala biti obrambna reforma radikalna. “Vojaško se moramo močno okrepiti. Govorim o radikalni krepitvi celotne vojske,” je dejal poljski politik.

Pojasnil je, da misli na “daljnosežne” reforme, ki bodo vplivale na število osebja, oborožitev vojske z najnovejšim orožjem in vojaško opremo.


Čeprav Kaczynski govori o krepitvi oboroženih sil v bližnji prihodnosti po odobritvi poslancev, je vojaška krepitev v resnici že v polnem teku. Slednje govorijo podatki o povečanju števila poljske vojske, nakupih oklepnih vozil, brezpilotnih letal, bojnih letal in helikopterjev, sistemov zračne obrambe in druge opreme.

To kaže tudi, da se Varšava vedno manj zanaša zgolj na vojaško pomoč Združenih držav in vedno bolj na lastne zmogljivosti. Po drugi strani pa med njenimi sosedami ni agresivnih držav, ki bi načrtovale invazijo na to vzhodnoevropsko državo.  Glede na izjave poljskih političnih elit predstavlja nevarnost za Poljsko Ruska Federacija.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki