Poljska v letu 2020 povečuje obrambni proračun za več kot 11%

by Urednik

NADALJEVANJE MODERNIZACIJE POLJSKE VOJSKE

V skladu s poljskim proračunskim sporazumom bi bila meja odhodkov za obrambo za leto 2020 opredeljena na skoraj 49,997 milijarde zlotov (11,95 milijarde evrov), je poročalo poljsko obrambno ministrstvo na zasedanju parlamentarnega odbora za obrambo države. Zgoraj navedena pomeni  11,3 odstotno povečanje v primerjavi s predhodnim letom.

Prvič v zadnjem obdobju bi poraba za obrambo ustrezala ravni 2,1% BDP,  povečanje pa je usklajeno z dolgoročno politiko, ki je bila leta 2030 načrtuje obrambni proračun na ravni 2,5 odstotka BDP. To izhaja neposredno iz zakona o obnovi, posodobitvi in ​​financiranju oboroženih sil.

Odbor je odobril ustrezen predlog zakona, 49.015 milijard PLN (približno 13,07 milijarde USD) je bilo vključenih v del proračuna, namenjenega obrambi države, medtem ko je bilo 785,6 milijona zlotov dodeljenih drugim delom izdatkov, povezanih s policijo in drugimi službami, podrejenimi Ministrstvu za notranje zadeve in upravo, poljskim HEMS, tožilstvom in visokemu šolstvu. Skoraj četrtina obrambnega proračuna (12,395 milijarde zlotov) pokriva osebne stroške – plače vojakov in zaposlenih v vojski. Medtem kapitalski izdatki, vključno z javnimi naročili, naložbami v nizko gradnjo, prenovo in posodobitvijo znašajo več kot skoraj tretjino obrambnega proračuna (14,847 milijarde zlotov), zakonska zahteva pa je, da se za to področje nameni najmanj 20 odstotkov proračuna.

Za posodobitev namenjajo  13.413 milijard zlotov (približno 3,51 milijarde USD):
• Sistem zračne obrambe – odhodki v višini 763,5 milijona zlotov. V okviru te domene bodo nadaljevali z dobavo sistemov piorun in poprad, skupaj z dobavami kombiniranega sistema pilica zemlja-zrak in zrak-zrak; nadaljevalo se bo tudi financiranje sistema zračne in protiraketne obrambe wisła (IBCS / Patriot);
• sistem C4ISR ( poveljevanje, nadzor, komunikacije, računalniki, opazovanje, izvidovanje in obveščanje – Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) – 1,058 milijona zlotov. To se nanaša na nabavo vozlišč IKT, vozil, radijskih naprav, sprejemnikov GSM, satelitskih terminalov, komandnih postaj, sistemov IFF, poštnih modulov, modifikacij bojnih platform, strojne opreme za zaščito kriptografije in telekomunikacijske strojne opreme;
• boj proti mornariškim grožnjam – 858,9 milijona zlotov;
• posodobitev oklepnih in mehaniziranih enot –  obsega nadaljevanje posodobitve glavnih bojnih tankov leopard 2 do standarda 2PL – 806,6 milijona zlotov. Zamude v tem programu so bile med zasedanjem odbora predmet ostrih kritik, kljub temu pa so predstavniki obrambnega ministrstva izjavili, da bodo prvi glavni bojni tanki v novi različici operativni od začetka letošnjega leta.
• IMINT in satelitski izvidniški sistemi – 134  milijona zlotov;
• osebna oprema in orožje za posamezne vojake – sistem “TYTAN” – 47,2 milijona zlotov;
• posodobitev raketnih / topniških komponent – 1307 tisoč zlotov (moduli regina s samovoznimi havbicami krab, raketni artilerijski  samovozni sistemi rak, nadaljnje financiranje nakupa sistemov za izstrelitev več raket homar);
• simulatorji in sistemi za usposabljanje – 196,5 milijona zlotov;
•  napredna reakcijska šolska leta – 441,1 milijona zlotov;
• program oklepnih bojnih vozil rosomak – 186,6 milijona zlotov;
• vodeni protioklepni raketni sistem spike za kolesna bojna oklepna vozila – 134,7 milijona zlotov.

Našteti cilji bi bili zajeti v znesku 6 milijard zlotov.  Kaj pa preostalih 7,4 milijarde? Ta znesek bo dodeljen za nakup lovcev pete generacije F-35 harpia. Kot je dejal državni podsekretar Ministrstva za obrambo Poljske Wojciech Skurkiewicz,: “Kar se tiče harpije, so bile podrobne informacije objavljene po podpisu pogodbe. Sredstva za kritje te postavke so že rezervirana, podobno kot so povezane naložbe v gradbeništvo. ” Izdatki so tudi za pokritje drugih zadev, vključno z nabavo letal C-130H hercules, vodenimi raketami zemlja-zemlja in raketami zrak-zrak za lovce F-16C/D, vozila z visoko mobilnostjo za  desantne enote, robote za podporo EOD/IED, pontonske mostove, osebno orožje, nočnoglede  in optične sisteme, transportna sredstva za prevoz kontejnerjev in goseničarjev, cisterne za prevoz goriva in vode ter IT strojno in programsko opremo. Bojne ladje tipa 151 (v razredu orkan), oklepna reševalna vozila BPz-2 in radarji NUR-12 bodo podvrženi modernizaciji. Denar bo namenjen tudi za nadgradnjo platforme BWR-1S/D (gosenična bojna oklepna vozila). Pri tem naštevanju ne moremo mimo dejstva, da informacije, ki so namenjene odboru za obrambo poljskega Sejma (parlamenta) navajajo le nekatere programe, izčrpen seznam bo nedvomno širši.

Do konca leta 2020 naj bi v Poljski vojski službovalo 111.500 poklicnih vojakov skupaj z 29.000 pripadniki komponente teritorialne obrambe (ali več, če bo prisotnih več prostovoljcev). Zanimivo je, da so se stroški, povezani z delovanjem komponente teritorialne obrambe, povečali in da je ta komponenta poljskih oboroženih sil  vse bolje opremljena s sodobno opremo.

Povprečne plača v Poljski vojski so naslednje: 5.681 zlotov za vojake (1250 evrov), 4773 zlotov (1050 EUR) za državne uslužbence in 4.210 zlot (905 EUR) za preostale uslužbence.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki