Poljska zaključila izračun odškodnine Nemčije za 2. svet. vojno

by Urednik

POLJAKI NE POZABLJAJO DEJANJ NACISTOV

Na Poljskem vprašanja reparacij Nemčiji ne nameravajo umakniti z dnevnega reda, v Varšavi pa so že zaključili izračun zneska, ki ga nameravajo zahtevati od Berlina, je izjavil poljski premier Mateusz Morawiecki.

Po besedah ​​poljskega premierja je Poljska med drugo svetovno vojno najbolj trpela zaradi dejanj nacistov, prejela pa najmanj. Zato namerava od Nemčije zahtevati odškodnino. Trenutno so končani izračuni zneska, ki ga nameravajo Poljaki zahtevati od Nemčije, poročilo pa je v prevajanju. Varšava je za izračun skupaj porabila štiri leta. Ob tem Morawiecki ni želel navesti končnega zneska.

»Dejstvo je, da je Poljska, ki je bila med najbolj prizadetimi državami zaradi druge svetovne vojne, kot odškodnino prejela minimalna sredstva. Težko bi temu rekli celo odškodnina,« je izjavil poljski premier.

Opozoriti je treba, da se govori o tem, da bi od Nemčije zahtevali odškodnino na Poljskem, govori že dlje časa. Leta 2019 je posebna komisija za plačilo odškodnin ocenila, da Nemčija Poljski dolguje več kot 850 milijard dolarjev za izgube, ki jih je država utrpela med drugo svetovno vojno. Dejstvo, da se je Varšava v petdesetih letih prejšnjega stoletja strinjala, da ne bo zahtevala takšne odškodnine, so v komisiji pojasnili s tem, da je bila Poljska “marioneta Sovjetske zveze”, zdaj pa vse sprejete politične odločitve nimajo več pravne veljave. Hkrati se trudijo, da se nemških dežel, ki jih je Poljska prejela po drugi svetovni vojni, niti ne spomnijo.

Berlin je pred tem izjavil, da je Nemčija izplačala vse odškodnine za posledice druge svetovne vojne in ne bo ugodila zahtevam Poljske. Poleg tega je Varšava v času članstva v Evropski uniji prejela več kot 110 milijard dolarjev pomoči, od tega je velik del prispevala Nemčija.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki