Poljske težave z novim prenosnim raketnim sistemom piorun (grom-M)

by Urednik

ODLOŽENE DOBAVE PRVIH MANPADS PIORUN ZA POLJSKO VOJSKO

Poljska vojska je naletela na težave s prvo serijo prenosnih raketnih sistemov zračne obrambe PPZR piorun, najnovejšo verzijo protiletalskega sistema PZR grom, ki ga proizvaja poljsko podjetje Mesko.

Potem ko je poljsko obrambno ministrstvo v decembru 2016 naročilo 420 lanserjev in 1300 izstrelkov PPZR piorun (Grom-M – Grom Modernizowany“) v vrednosti 233 milijonov dolarjev, so bili v zadnjih dneh javnosti razkriti podatki, da so imeli v letu 2017 med testiranji raketnega sistema kar nekaj težav, razkrila pa jih je objavljena revizija podjetja Mesko.

Poljskega sistema MANPADS grom ne gre zamenjavati s sovjetsko taktično raketo zrak-zemlja Zvezda Kh-23 grom, ki so jih licenčno izdelovali tudi v Jugoslaviji oziroma Srbiji kot grom-A in grom-B.

Kot poroča poljski časnik Rzeczpospolita je septembra lani med (daljinsko upravljanim) testiranjem eksplodiral eden od izstrelkov, žrtev pa k sreči ni bilo. Težave so se pojavile tudi na letošnjih preizkušanjih v aprilu in juniju, proizvajalec Mesko pa je zaradi težav preklical dobavo prve serije prenosnih raketnih sistemov zračne obrambe (MANPADS) PPZR piorun. Preiskave naj bi pokazale, da je bil raketni motor izdelan brez nadzora kakovosti.

Poljski časnik ob tem opozarja, da je raketni sistem izredno nevaren, tako za delavce v proizvodnji, kot tudi za vojake. Dodajajo, da so imeli na testiranjih srečo, da ni noben izstrelek eksplodiral ob prisotnosti ljudi.

S prenosnimi raketnimi sistemi PPZR piorun želijo v Poljski vojski zamenjati sisteme PZR grom. Inovativni piorun, v Mesku so ga razvijali več kot desetletje, bi moral biti boljši od ameriškega prenosnega raketnega sistema FIM-92 stinger zaradi edinstvenih tehnoloških rešitev, ki so na Poljskem dobile oznako za prepoved izvoza.

Poljska kopenska vojska ima sicer v svoji oborožitvi približno 400 prenosnih sistemov zračne obrambe in 2000 izstrelkov  PZR grom, naročenih pa še 420 lanserjev in 1300 izstrelkov PPZR piorun.

Program “Grom-M” se je začel leta 2006. Oktobra 2010 je poljsko obrambno ministrstvo podpisalo uradno pogodbo o raziskavah in razvoju v vrednosti dobrih 27 milijonov dolarjev s konzorcijem, ki ga vodi Mezko (vključuje CRW Telesystem-Mesko, WSK PZL-Warszawa II, Skupino Bumar (zdaj PGZ ) in Vojaško tehnološko univerzo) za modernizacijo sistema grom v okviru programa, imenovanega “Piorun“, ki je posodobljena različica prejšnjega prenosnega protiletalskega raketnega sistema grom, ki je v serijski proizvodnji od leta 2000. Zunanje dimenzije so enake kot pri predhodnem lanserju: 159,6 cm meri v dolžino, 72 mm v premeru.

Pripravil: A. Knific, foto: Defence24

Povezani članki