Pripravljenost Slovenske vojske je ocenjena z nezadostno

by Urednik

LETNO POROČILO O PRIPRAVLJENOSTI SLOVENSKE VOJSKE ZA LETO 2015

V sredo, 30. marca 2016, sta ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske, ki je zopet negativno. Bo prihodnje leto končno kaj bolje?

Po pričakovanjih je moral predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor že tretje leto zapored javnosti sporočiti, da je Slovenska vojska na najnižji ravni sposobnosti delovanja. V poročilu je pripravljenost za delovanje v miru ocenjena s povprečno oceno zadostno. Povprečna ocena za pripravljenost za delovanje v krizi ali v vojni je ocenjena z nezadostno. Dejavniki za oceno so popolnjenost enot s kadri in opremo, stanje opreme in njena razpoložljivost ter možen obseg usposabljanja.

Predsednik Pahor je izpostavil tudi veder obraz Slovenske vojske, njene pripadnike in pripadnice, ki jih odlikujejo pripadnost, profesionalnost in predanost. Poudaril je, da so vojaki in vojakinje, častniki in častnice svoje naloge v letu 2015 opravili z odliko. Vrhovni poveljnik je izpostavil vlogo Slovenske vojske: “Slovenska vojska ni pomožna policija, tudi ni pomožna civilna zaščita. Njena ključna naloga je obramba domovine in sodelovanje z zavezniki. Zato je nujno ohranjati njen bojni značaj, za kar pa potrebuje višjo raven popolnjevanja, sodobnejšo opremo, boljše usposabljanje in vso opremo za posameznika ter zaloge za enote.” Po njegovih besedah bo v najkrajšem času treba oblikovati potrebno politično soglasje, podprto s potrebnimi strokovnimi ocenami za potrebne finančne izdatke za okrepitev varnosti in za posodobitev slovenskega varnostnega sistema, vključujoč Slovensko vojsko.

Na kratko smo omenili samo bistvene poudarke, celotno novinarsko konferenco pa si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Dvidshub

VIDEO: Poročanje predsedniku o pripravljenosti Slovenske vojske

Povezani članki