Prototip novega oklepnega vozila HMAV 4×4 iz Malezije

by Urednik

NOVO MALEZIJSKO LAHKO OKLEPNO VOZILO

Malezijsko obrambno podjetje Mildef International Technologies (Mildef) je predstavilo svojo novo “pošast”, visoko mobilno oklepno vozilo HMAV 4×4 za lastno vojsko in izvoz.

Lahko oklepno vozilo HMAV 4×4 so razvili v sodelovanju z Malezijsko obrambno agencijo (STRIDE) in naj bi imel približno 70 % lokalnih komponent – proizvodi malezijske industrije, vključno s šasijo, trupom in motorjem.

Po napovedih proizvajalca naj bi vozilo začeli serijsko proizvajati v letu 2022. Vozilo je bilo prvotno zasnovano za zamenjavo lahkih oklepnih bojnih vozil condor 4×4 v malezijski vojski. Razvoj je trajal štiri leta,  vanj pa so vložili 4 milijone dolarjev. Nekaj držav iz jugovzhodne Azije in Bližnjega vzhoda se že zanima novost.

Vozilo HMAV je težko 14 t, poganja ga 7,2-litrski dizelski motor s 330 KM, doseže največja hitrost več kot 110 km/h. HMAV 4×4 je modularna platforma, ki jo je mogoče spremeniti v različne različice na zahtevo končnih uporabnikov, doseže pa ravni zaščite po standardih Stanag 4569 stopnje 2B in Stanag 4569 stopnje 2.

Pripravil: B. Knific, foto: HMAV

Povezani članki