Rafael testiral protioklepno raketo spike NLOS s štirikolesnika

by Urednik

NOVA MOŽNOST ZA NAMESTITEV LANSERJEV RAKET SPIKE

Izraelski proizvajalec Rafael je predstavil fotografije in video posnetek izstrelitve natančne vodene protioklepne rakete spike NLOS, ki so jo izstrelili na razdaljo več kot 25 km iz novega lanserja na štirikolesniku (‘’bagiju’’) tomcar.

Raketo, znano tudi pod imenom tamuz 5 so izstrelili iz novega lanserja, na katerem je skupaj 8 raket in ga je moč namestiti tudi na športno terensko vozilo (npr. serijo že legendarnih Toyotinih terencev in/ali na še manjša tovrstna vozila). Protioklepna raketa spike NLOS (non-line of sight – izven vidnega obzorja) ima doseg nad 25 km, lansirno ploščad skupaj z vozilo pa je zaradi majhne velikosti in mase mogoče spustiti iz helikopterja ali s padalom iz letala globoko v nasprotnikovem zaledju.

Kot pravijo Rafaelovi razvojniki, bo novi lanser precej povečal natančnost kopenskih sil posebej v operacijah in bojnih scenarijih, ki zahtevajo prikrito in neopazno delovanje. Obenem je to še en oborožitveni sistem Rafaela vrhunske tehnologije, ki povečuje manevrske zmogljivosti sil uporabnic ter natančnost, kar jim daje prednost pred nasprotnikom.

Spike NLOS sodi v družino taktičnih , elektrooptično vodenih protioklepnih izstrelkov za razdalje vse do 30 km, ki jih lahko izstreljujejo z različnih platform tako na kopnem kot v zraku ali na morju. Večnamenske rakete se samousmerjajo na široko paleto ciljev, tudi na tiste izven vidnega obzorja.

Med testiranjem so izstrelili več raket na različne cilje v različnih smereh pod različnimi elevacijskimi koti, kot pač narekujejo različni scenariji uporabe in vrste ciljev. Doslej so rakete spike prodali že v 31 držav v svetu (ima jih tudi Slovenija v izvedenki LR), skupaj pa so jih Izdelali več kot 30.000.

 Pripravil: B. Knific, foto: Rafael

VIDEO: Testiranje protioklepne rakete spike NLOS s štirikolesnika

 

Povezani članki