Rheinmetall razmišlja o prodaji najnovejših tankov KF51 panther Ukrajini

by Urednik

NEMČIJA IN UKRAJINA O MOŽNIH DOBAVAH NASLEDNIKA TANKA LEOPARD

Po napovedanih dobavah nemških glavnih bojnih tankov leopard 2 kijevskemu režimu je Nemčija začela razpravljati o obetavnih možnostih dobav Ukrajini nove generacije tanka KF51 panther

Proizvajalec oklepnikov Rheinmetall se že pogovarja s Kijevom, poroča Handelsblatt, ki se sklicuje na izvršnega direktorja Rheinmetalla Armina Pappergerja.

Po besedah ​​predstavnika podjetja, če bo dobavo tankov nove generacije odobrila nemška vlada, bo podjetje v 15-18 mesecih lahko dobavilo prve tanke v Ukrajino. Načrtovana je proizvodnja tankov v podjetjih v Nemčiji ali v sosednji Madžarski.

Tank Kettenfahrzeug 51 panther je naslednik tanka leopard 2 in je izdelan na podobnem podvozju, masa novega Rheinmetallovega tanka pa je 59 t. Tank bo oborožen s topom kalibra 130 mm in mitraljezom kalibra 12,7 mm. Poleg tega bo tank oborožen z brezpilotniki-kamikazami HERO 120 proizvajalca UVision. Lanser omogoča izstrelitev do štirih te brezpilotnih letalnikov hkrati.

Posadko nemškega tanka nove generacije sestavljajo trije člani – poveljnik tanka, voznik in strelec, je pa v kabini še več prostora. Upravljanje tanka in streljanje z njim je popolnoma digitalizirano.

S tem zahodna vojaško-industrijska podjetja jasno sporočajo, da jih zanima ukrajinski trg, kako in s čim pa bo to Kijev poplačal, pa je že drugo vprašanje (bo šlo to na račun evropskih in ameriških davkoplačevalcev ?). 

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki