Rusi razvijajo sodobno izvidniško oklepno vozilo na osnovi BMP-3

by Urednik

RUSKA VOJSKA ČAKA IZVIDNIŠKI OKLEPNIK S SODOBNIMI SISTEMI

V Rusiji razvijajo novo izvidniško oklepno vozilo, kot osnovo zanj pa bodo uporabili gosenično bojno pehotno vozilo BMP-3. Novi oklepnik bo predstavljen v bližnji prihodnosti, so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.

“Delo na področju raziskav in razvoja je trenutno v teku, kmalu pa bomo tudi že prejeli prototip bojnega vojaškega izvidniškega vozila, ki bo nastalo na šasiji pehotnega bojnega vozila BMP-3 in bo v celoti izpolnjevalo naše zahteve,” je dejal  generalmajor Vladimir Marusin.

Novo oklepno vozilo, ki ga razvijajo za potrebe kopenskih enot Ruske vojske, bo imelo napredno izvidniško opremo – nove radarske sisteme, optične naprave, toplotno kamero in bo opremljeno z mini brezpilotnim letalnikom. Prav po opremi se bo bistveno razlikoval od oklepnika BMP-3.

Oklepno gosenično bojno vozilo BMP-3 (Obyekt 688M) so začeli razvijati konec 1970-ih, Sovjetska vojska pa je prve oklepnike začela uporabljati leta 1987. Javnosti so oklepno vozilo BMP (Boevaya Mashina Pehoty) prvič predstavili na prvomajski paradi 1990, kjer je dobilo NATO oznako IFV M1990/1. V Kurganmashzavodu so tekom zadnjih dveh desetletij razvili številne različice tega oklepnega vozila, ki so ga izdelali v več kot 2000 primerkih, od tega več kot 700 za potrebe Ruske (Sovjetske) vojske.

BMP-3 je v osnovni različici oborožen s topom 2A70 kalibra 100 mm in 30mm avtomatski top 2A72, kot tudi mitraljezom PKT kalibra 7.62 mm. Z njim upravlja posadka treh vojakov, prostora pa ima še za 7-9 pripadnikov pehotnih sil. Na cesti lahko to skoraj 19 ton težko vozilo doseže hitrost 72 km/h, na brezpotjih 45 km/h in v vodi 10 km/h. Poganja ga 500-konjski dizelski agregat UTD-29M, z enim rezervoarjem pa lahko prevozi do 600 km. BMP-3 je spredaj oklepljen z zaščito za naboje do kalibra vsaj 35 mm, medtem ko pri straneh in zadaj za malokalibrske naboje.

Pripravil: A. Knific, foto: Vitaly V. Kuzmin

Povezani članki