Rusija bo ponovno izdelovala “raketne vlake”

by Urednik

Rusija bo ponovno izdelovala “raketne vlake”

Vodstvo ruskega obrambno-industrijskega kompleksa je sprejelo odločitev o konstruiranju prvih poskusnih modelih novega bojnega železniškega raketnega kompleksa – BŽRK. Dela že potekajo, po preliminarnih informacijah pa naj bi prvi “raketni vlaki” prišli v operativno rabo po letu 2020. Prve enote BŽRK so začele svoje bojno pripravljenost že četa 1987. Potem sta Rusija in ZDA podpisali sporazum o omejevanju strateške ofenzivne oborožitve, po katerem so morale ruske raketne enote umakniti iz oborožitve vse BŽRK tipa 15P961 “molodec”. Toda Rusija je uradno izstopila iz sporazuma in zadnji “molodec” je bil umaknjen s stanja stalne pripravljenosti šele leta 2005. Trenutno je v veljavi novi sporazum o omejevanju strateškega ofenzivnega orožja med Rusijo in ZDA, ki podpisnicama ne prepoveduje razvoja BŽRK.(RIA Novosti)

Rusija razmišlja o raketnem ščitu na železniških tirih

Petek, 02 November 2012 10:08

Rusija namerava uvesti mobilni raketni ščit, kjer bi raketne sisteme premikali po železnici. Načrtovanje je že v teku, s tam pa bi Rusija pridobila bolj prilagodljiv obrambni sistem.

Sistem naj bi bil sestavljen iz vlaka z dvema ali tremi dizelskimi lokomotivami in posebnimi vagoni, ki spominjajo na tovarne ali potniške vagone. Prevažali bodo medcelinske balistične rakete, skupaj s poveljniškim mestom, je izjavil polkovnik Vadim Koval, tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva na oddelku za strateške raketne sile (RVSN). Povedal pa je tudi, da dokončna odločitev o uvedbi raketnega ščita na železnici še ni bila sprejeta.

Ruski raketni vlak molodec

Čeprav so zadnji raketni sistem na železnici upokojili že skoraj deset let nazaj, novi sistem prinaša drugačen pogled na vojskovanje, saj bo deloval kot sredstvo za zaščito obsežnega ozemlja Rusije pred svetovnimi grožnjami, ki postajajo vse bolj raznolike.

Zamisel o uporabi železnic za premikanje izstrelkov ni nova. Koval je opozoril, da je prva raketna enota na železnici stopila v operativno rabo v Kostromu uoktobra 1987, prenehali pa so jo uporabljati v letu 2005.

Raketni sistemi na železniških tirih so namenjeni za uporabo na posebnih vojaških progah, kot tudi tistih, ki se uporabljajo za javni promet.

Pred desetletjem so v Rusiji delovali trije raketni oddelki, ki so bili razporejenih v bližini Kostroma, Krasnojarska in Perma. Sestavljeni so bili iz 12-ih vlakov, vsak sistem je prevažal 36 raket in 10 jedrskih konic.

Ruski raketni vlak molodec v muzeju

Vendar pa je glede na naravo vojskovanja in spreminjajoče se razmere v svetu, ki so vedno bolj nestanovitne in nepredvidljive, sedaj pravi čas za ponovno uvedbo, po besedah ruskih vojaških voditeljev, da raketni sistem na železnici da nekaj vsestranskosti protiraketni obrambi Rusije.

Ruski vojaški strokovnjaki pravijo, da s tehnološkim napredkom na področju tehnologije balističnih raket, bi uporaba raketnih sistemov na železnici lahko bila učinkovito sredstvo za zaščito Rusije.

Medtem Rusija išče načine za preprečevanje postavitve ameriškega protiraketnega obrambnega sistema, ki se širi po Vzhodni Evropi. Kljub opozorilom Moskve, da ima raketni ščit potencial, da zaiskri novo dirko med velesilami, ZDA in Nato še naprej vztrajajo in nočejo sodelovati z Rusijo. Washington je celo zavrnil zahtevo Moskve, naj ji predloži pravna zagotovila, da se sistem ne bo nikoli aktiviral proti ruskemu ozemlju.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki