Rusija bo upokojila balistične rakete RT-2PM topol

by Urednik

V OBOROŽITEV RUSKE VOJSKE PRIHAJA BALISTIČNA RAKETA YARS

Ruska vojska resno razmišlja o umiku medcelinskih balističnih raket (ICBM) RT-2PM topol (РТ-2ПМ Тополь, NATO: SS-25 Sickle) iz svojega arzenala do leta 2024, saj naj bi jih nadomestili z medcelinskimi balističnimi raketami RS-24 yars (oz. RT-24 topol-MR) z bojnim glavami MIRV (neodvisne, samousmerjevalne bojne konice), poroča ruska tiskovna agencija TASS.

Vir iz ruske obrambne industrije je agenciji TASS razkril, da ruske oborožene sile načrtujejo odstranitev medcelinskih balističnih raket topol iz uporabe v strateških raketnih silah leta 2024, zamenjali pa naj bi jih z medcelinskimi balističnimi raketami yars (tudi jars).

Ob tem naj bi nekatere rakete topol z dosegom 11.000 km, ki jih bodo umaknili iz uporabe, uporabili v civilne namene kot nosilke vesoljskih raket lahkega razreda Start-1.

Sovjetska zveza je medcelinsko balistično raketo RT-2PM topol začela razvijati leta 1977, prvi testi pa so potekali med letoma 1983 in 1987. Od leta 2013 je bilo v operativnem stanju približno 150 raket.

 Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki