Rusija je tank T-14 armata že testirala v Siriji

by Urednik

SERIJSKE DOBAVE TANKOV ARMATA NAPOVEDANE ZA LETO 2021

Ruski minister za trgovino in industrijo Denis Manturov je razkril, da je Ruska vojska najnovejše glavne bojne tanke T-14 armata že preizkusila v težkih puščavskih bojnih razmerah in sicer v Siriji, sredi oboroženega spopadov, ki potekajo že vse od leta 2011.

Kot je pojasnil Manturov v intervjuju na televiziji Rossiya-1, glavni bojni tank T-14 armata nima enakovrednega  na svetu, hkrati pa je tank vseskozi deležen dodatnih preizkusov in nadgradenj. Kot je še pojasnil ruski minister za trgovino in industrijo, takšni preskusi pomagajo razumeti, kako naj bi tank deloval v razmerah na bojišču in omogočajo, da se vpelje dodatne izboljšave, še preden je oklepnik na voljo za izvoz.

Serijska dobava ruskih novih tankov T-14 na platformi armata ruskim tankovskim enotam se bo začela leta 2021. “Tank T-14 armata je drag, ker še vedno čaka na dodatne preizkuse in posodobitve, potem ko je rusko obrambno ministrstvo zahtevalo dodatne tehnične rešitve pred začetkom serijske dobave, katerih začetek je predviden za prihodnje leto (2021),” je dejal Denis Manturov. Hkrati v letu 2021 pričakujejo tudi izvozna potrdila za novi tank T-14 armata in začetek dogovarjanj s tujimi kupci. Ob tem je Mantorov poudaril, da kljub temu, da še nimajo vse potrebne dokumentacije za izvoz, obstaja veliko zanimanja in tudi prednaročila za novi ruski tank iz tujine.

Rusija namerava začeti sodelovanje s potencialnimi tujimi kupci ruskih tankov armata in že je prejela več vnaprejšnjih naročil. “Prihodnje leto, ko bomo začeli serijske dobave teh tankov obrambnemu ministrstvu in pridobili izvozno potrdilo, bomo začeli sodelovati s tujimi strankami,” je dejal Denis Manturov.

(T-14 armata je trenutno edini povojni tank tretje generacije na svetu, zasnovan za neposredne bojne akcije in tesno podporo pehote. Ključne značilnosti tanka vključujejo daljinsko vodeno kupolo in specializirano kapsulo, v kateri je posadka oklepnika.)

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki