Rusija naročila 100 glavnih bojnih tankov T-14 armata

by Urednik

RUSKE OKLEPNE ENOTE S TANKI T-14 ARMATA IN T-72

Rusko ministrstvo za obrambo je potrdilo načrte za nakup 100 glavnih bojnih tankov T-14, ki so jih razvili na univerzalni bojni platformi armata. Načrtov za nadaljnja naročila ne razkrivajo.

Rusko ministrstvo za obrambo je podpisalo pogodbo s podjetjem Uralvagonzavod za nakup 100 novih tankov T-14 armata, je sporočil ruski namestnik ministra za obrambo Yuri Borisov. “Imamo pogodbo za 100 tankov,” je dejal namestnik ruskega obrambnega ministra Yuri Borisov. Ob tem je dodal, da so zadovoljni z novim tankom T-14 armata, vendar da ne bodo “povečali” svojih nakupov. “Imamo dobre posodobitve za tanke T-72,” je zaključil Borisov.

Uralvagonzavod na skupni univerzalni bojni platformi armata razvija glavni bojni tank T-14, težko pehotno bojno vozilo T-15 in  težko izvlečno oklepno vozilo T-16, v prihodnje pa nameravajo samovozno havbico 2S35 koalitsiya-SV s 152 mm topom postaviti na podvozje armata.

Novi ruski tank T-14 armata je zasnovan in izdelan v Uralvagonzavodu. Njegovo glavno orožje je gladkocevni top kalibra 125 mm nove generacije, ob tem pa je oborožen še z metalci dimnih bomb 57 mm in mitraljezom 12,7 mm na desni strani kupole. Tank tvorita dva glavna sklopa: šasija s prostorom za tri člane posadke in oborožitvena kupola.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki