Rusija preizkusno izstrelila medcelinsko raketo RS-12M topol

by Urednik

 

RUSIJA EDINA ŠE TESTIRA IZSTRELITVE MEDCELINSKIH BALISTIČNIH RAKET

Rusija je pred dnevi uspešno, tako trdijo Rusi, izstrelila nadgrajeno verzijo rakete RS-12M topol (NATO: SS-27 topol), ki lahko nosi tudi jedrsko konico. Medcelinska balistična raketa topol izhaja še iz sovjetskih časov.

Kot je potrdil uradni govorec ruskega obrambnega ministrstva, je konica rakete zadela načrtovani cilj pri Sari-Šaganu (na delu ozemlja, ki ga je Rusija najela v Kazahstanu), potem ko so jo izstrelili iz baze Kapustin Jar ob Kaspijskem morju. Rusija je tako edina država na svetu, ki še opravlja testne izstrelitve medcelinskih balističnih raket.
Večina preizkušanj “starih” balističnih raketnih sistemov ali/in testiranj novih raketnih sistemov, je namenjena preverjanju, ali ti lahko prebijejo zračnoobrambni sistem, ki ga uporablja NATO v Evropi.

Preizkusna izstrelitev medcelinske rakete RS-12M topol je bila namenjena preverjanju parametrov leta rakete ob uporabi vseh dodanih elementov za posodobitev, s pomočjo katerih naj bi ta medcelinska raketa – potencialna nosilka jedrskega orožja – ostala v uporabi še nekaj prihodnjih let. Prvi preizkus izstrelitve medcelinske rakete topol so opravili že pred 25 leti.

Pripravil: B. Knific, foto: Defence Talk, Military Photos

VIDEO: Izstrelitev balistične rakete topol

Povezani članki