Rusija pripravlja oklepna vozila tigr 4×4 nove generacije

by Urednik

LAHKI RUSKI OKLEPNIK TIGR SE JE IZKAZAL NA BOJIŠČU V SIRIJI

Ruska vojska je po sirijski operaciji kupila dodatno serijo lahkih oklepnih vozil tigr 4×4, novo – modificirano (izboljšano) verzijo pa bodo predstavili sredi leta 2018.

Potem ko so ruski vojaki brez prask izstopili iz bojnega vozila tigr 4×4, ki so ga islamski teroristi med boji zažgali, se je vodstvo obrambnega ministrstva Ruske federacije odločilo za nakup dodatne serije teh vozil, pa tudi za financiranje razvoja nove generacije vozila.

“Naslednje leto bomo predstavili tigra nove generacije z novo konstrukcijo, večjo nosilnostjo in boljšo zaščito,” je izjavil Sergej Suvorov, vodja službe za informiranje vojaškoindustrijske družbe, ki proizvaja oklepnike GAZ 2975 tigr 4×4. Vozilo bo imelo “V” dno, udobnejšo kabino za namestitev posadke in drugo, tretjo ter četrto stopnjo oklepne zaščite.

Proizvajalec želi na vozilo namestiti celo top 100 mm, že sedaj pa ga lahko uporabljajo tudi kot stacionarni bojni položaj zahvaljujoč bojnemu artilerijskemu modulu arbalet brez posadke in protitankovskemu raketnemu sistemu kornet. Z drugimi besedami: posadka bo lahko zapustila vozilo v bojnem položaju in se umaknila na varno mesto, pa vseeno odpirala ogenj iz oborožitvenih sistemov vozila s pomočjo daljinskega upravljanja.

Naslednja naloga po Siriji bo po mnenju ruskih vojaških izvedencev tudi izboljšanje oklepne zaščite vozila, čeprav je že sedanja dobra. Prav tako bodo v lahko oklepno vozilo tigr vgradili zmogljivejši motor in izboljšali njegove manevrske zmogljivosti. Nova verzija tigra bo uvrščena v program državnih nabav za obdobje 2018 – 2025. Z dobavo novih vozil bodo iz enot umikali stara vozila tiger in bojna vozila ris (Iveco lynx).

Rusi razvili tudi “civilno” vozilo tiger

Oklepniki tiger so znani tudi po tem, da ju imata v osebni rabi obrambni minister Rusije Sergej Šojgu in podpredsednik Ruske federacije Dmitrij Rogozin. Tiger ima torej, kot ameriški hummer, tudi svojo civilno različico s “civilno” osjo in blindirano zunanjo konstrukcijo, vendar brez oklepne kapsule. Po dostopnih podatkih takšen tigr velja 245.000 dolarjev, vendar pa je dokončna cena odvisna od zahtev in želja posameznega naročnika. Kot pravijo pri proizvajalcu, orožja na civilno izvedenko ne bodo nameščali, vse ostalo pa bo stvar dogovora z vsakim posameznim kupcem.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki