Rusija testirala balistično raketo RS-24 jars

by Urednik

RUSKI VOJSKI USPEL TEST RAKETNEGA SISTEMA JARS

Ruske strateške raketne sile so v ponedeljek, 14. aprila 2014, testirale medcelinsko balistično raketo RS-24 jars (yars, NATO: SS-29) na severozahodu Rusije, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Tiskovni predstavnik ministrstva polkovnik Igor Yegorov je dejal, da so balistično raketo jars izstrelili ob 10:40 uri po moskovskem času (6:40 GMT) iz mobilne lansirne postaje v vesoljskem centru Plesetsk. Test je bil uspešen, saj je simulirana bojna glava zadela v tarčo na testnem območju Kura na ruskem polotoku Kamčatka Rusije, je zaključil Yegorov.

Peta generacija medcelinske balistične rakete (ICBM – Intercontinental Ballistic Missile) RS-24 jars (NATO: SS-29) je nadgrajena različica balistične rakete topol-M, ki so jo prvič testirali leta 2007.

Balistična raketa RS-24 na trdo gorivo lahko nosi več neodvisno vodenih bojnih jedrskih konic, da se lahko izognejo sistemov protiraketne obrambe na območju do 12.000 kilometrov (doseg).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Rusija bo raketne vlake opremila z raketami RS-24 jars

19/12/2013

Ruske strateške raketne sile se pripravljajo na oživitev “raketnih jedrskih vlakov” – bojnega železniškega raketnega kompleksa.

Rusija z novimi medcelinskimi balističnimi raketami v tekmo z ZDA

14/01/2013

Medtem ko ZDA vzpostavljajo globalni sistem raketne obrambe-raketni ščit, se Rusija pripravlja na temeljito prenovo svoje strateške raketne oborožitve.

Povezani članki