Rusija v Ukrajino poslala vsaj 50 tankov T-90M proryv

by Urednik

IMENOVANO ŠTEVILO NADGRAJENIH TANKOV T-90M RAZPOREJENIH  V UKRAJINO

Rusko poveljstvo nadaljuje z uvajanjem novih rezerv in vojaške opreme v cono vojaških operacij v Ukrajini, vključno z najnovejšimi tanki T-90M proryv. Pred kratkim so tankisti skupine Pogumni prejeli serijo posodobljenih tankov, ki se bodo kmalu pridružili četam na prvi bojni črti.

Po poročanju ruske pomladi je ruska vojska, ki je nameščena na ozemlju LNR, in to je skupina O (pogumni), prejela več kot 50 tankov T-90M. Vsa oprema je že bila dostavljena na ozemlje republike in jo zdaj preizkušajo posadke, del pa sodeluje pri pripravi rezerv. Kot poročajo, je ta oprema odšla na linijo stika v smeri Svatovo-Kremennaya.

O tem, da je serija posodobljenih tankov T-90M prispela v oborožitev tankistov skupine O v območju vojnih operacij, so poročali 20. decembra, vendar brez podrobnosti o številu tankov.

Tank T-90M je bil razvit v okviru razvojnega dela Preboj-3 in je obsežna posodobitev T-90 s povečanjem bojnih in operativnih zmogljivosti. Med posodobitvijo je bil na T-90M nameščen nov modul kupole s 125-mm topom povečane vzdržljivosti in natančnosti. Kupola je opremljena še z mitraljezom kalibra 12,7 mm na daljinsko vodenje. Novi tank je opremljen z visoko avtomatiziranim digitalnim sistemom za nadzor ognja, ki omogoča iskanje, prepoznavanje, samodejno sledenje in zadevanje ciljev.

Tanke T-90M bodo aktivno uporablja v coni operacij skupaj s tanki T-72B3 in T-80BVM, ”dvainsedemdesetka” pa še vedno najmnožičnejši tank v tej operaciji, T-90 je na drugem mestu, ”osemdesetk” pa je najmanj.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki