Ruska tajna »tajna« služba v Siriji: »zaslon«

by Urednik

RUSIJA IMA SUPERTAJNO SKUPINO SPECIALCEV IMENOVANO »ZASLON«

Kremelj ni dal nikoli vedeti, da ta skupina sploh obstaja, za kar ima seveda temeljite vzroke. Kadar prihaja vojna ali gre katera država v vojno, ima vedno rada, da ima »zavarovanje«. Če bi stvari krenila na slabše. Rusija pri tem ni nobena izjema, poroča spletna stran War is boring.

Tako ruski jurišniki (Su-25, Su-24) v Siriji niso po naključju in niti ne sami, »pokrivajo« jih visokotehnološka bojna letala – lovci (Su-30, Su-35), če bi se slučajno kdo spomnil (npr. ZDA), da bi jih ogrozil. Ima pa Rusija še nekoga, ki ga »v senci« pokriva v Siriji: skupino, ki jo imenujejo »zaslon« (заслон) – supertajno skupino specialcev, ki deluje v Siriji že dolgo vrsto let.

Kot na drugi strani Američani tudi Rusi (pre)poveličujejo svoje specialce – spetznaz, ki si pogosto želijo delovati kot literarni junaki. Toda moštvo »zaslona« nikakor niso takšne vrste specialci, kajti praktično sploh ne obstajajo. So pa njihovi sledovi, ki jih puščajo v Siriji, več kot izsledljivi, o čemer sta objavila zapis avtorja Mark Galeotti in Jonathan Spyer v publikaciji Jane’s Intelligence Review.

Galeotti predava na newyorški univerzi in je spacialist za ruske specialne sile, skupino »zaslon« pa opisuje v  svojem blogu. Skupina »zaslon« deluje pod okriljem obveščevalne službe Kremlja in ne pod okriljem glavne obveščevalne službe – GRU. Medtem ko GRU-jevci delujejo v Damasku v sirskem obrambnem ministrstvu, pa »zaslon« – majhno moštvo za specialne naloge, ni odgovorno niti GRU niti vojski. Kaj pravzaprav počne »zaslon«? Svetoval naj bi vojaškim in obveščevalnim uradnikom v Siriji, obenem pa (za protiuslugo) oskrboval Moskvo z obveščevalnimi podatki. Naslednja naloga bi bila lahko zavarovanje ruskih državljanov v Siriji ter zavarovanje obveščevalnih dokumentov ipd.

Ali, kot je zapisal Galeotti: »Zadnjikrat, ko sem slišal kaj zaupnega o »zaslonu« je bilo v času zadnjih dni režima Sadama Husseina. Potem je bila za skupino zabrisana vsaka dokumentirana sled, bodisi vojaška bodisi obveščevalna, izginilo je vse, kar bi lahko padlo v roke Američanom. Umaknili  so  prav vse, kar bi lahko napeljevalo na sledi uvajanje ruske vojaške in druge tehnologije v Iraku takrat. »Zaslon« je za seboj zabrisal vsakršno sled.«

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki