Skupni program oklepnika 6×6 se nadaljuje

by Urednik

FINSKA IN LATVIJA VLAGATA V NOV OKLEPNIK PATRIA 6X6

Finska in Latvija sta s finskim podjetjem Patria podpisali okvirni sporazum za izvedbo proizvodne faze skupnega sistema oklepnih vozil 6×6. V okviru tega sporazuma lahko vpleteni strani izvajata skupno upravljanje javnih naročil in s tem dosežeta tehnične in gospodarske koristi od celotnega obsega naročil programa.

Hkrati sta Latvija in Patria podpisali pogodbo o dobavi, ki obsega več kot 200 kosov oklepnikov 6×6, razvitih v okviru skupnega razvojnega programa, vključno z njihovimi sistemi podpore in usposabljanja. Dobave vozil bodo potekale med letoma 2021 in 2029.

Finska in Patria sta nato podpisali pismo o nameri o serijski proizvodnji oklepnikov za  Finsko. Skupni program je odprt tudi za druge države s soglasjem obeh držav. Na splošno bo ta skupni program vozil vplival na izboljšanje mobilnosti oklepnika, stroškovno učinkovitost, interoperabilnost in varnost oskrbe v projektu sodelujočih državah.

»Začetek serijske proizvodnje vozil 6×6 je za nas pomemben mejnik in v Patriji smo ponosni, da smo v skupnem programu ponudili svoje znanje, ki za sodelujoče države ponuja stroškovno zelo učinkovito rešitev. Verjamemo, da bo to zagotovo zanimivo tudi za druge države, ki si želijo povečati mobilnost vojske,« meni Esa Rautalinko, predsednica in izvršna direktorica Patrie.

 »Vozilo Patria 6×6 je naš najnovejši izdelek, ki združuje odlično terensko mobilnost in enostavnost uporabe. Zaradi dolgega življenjskega cikla in učinkovitega vzdrževanja je delovanje zelo stroškovno učinkovito. Prilagaja se za izvajanje različnih nalog in tako zagotavlja visoko vsestranskost, ki ustreza prihodnjim potrebam. Menimo, da je Patria 6×6 za te namene preprosto najbolje tovrstno oklepno vozilo na trgu. V Patriji imamo potencial za ustvarjanje proizvodnih in vzdrževalnih zmogljivosti za zanesljivo podporo,« pravi Jussi Järvinen, predsednik poslovne enote Patria Land.

Vozilo Patria 6×6 združuje vse preverjene lastnosti vozil Patria XA in AMV 8×8. Oklepnik je poenostavljen, zanesljiv in zasnovan tako, da ustreza najvišjim zahtevam strank. Njegovo terensko mobilnost zagotavlja učinkovita pogonska enota in neodvisno vzmetenje, ki je poznano iz vozila Patria AMV. Zaradi prostorne notranjosti in natančno določenih funkcij je vozilo enostavno upravljati.

Pripravil: B. Knific, foto: Patria

 

Povezani članki