Slovenija kupuje 37 dodatnih oklepnih vozil JLTV

by Urednik

DODATNA OKLEPNA VOZILA ZA SLOVENSKO VOJSKO

Vlade ZDA in Slovenije sta podpisali pismo o ponudbi in sprejetju, v skladu s katerim bodo Slovenske oborožene sile prejele dodatnih 37 skupnih lahkih taktičnih vozil (JLTV), ki jih je izdelala Oshkosh Defense.

Sporazum je bil podpisan 14. septembra, štiri mesece po tem, ko je država prejela prvo serijo vozil. Po navedbah slovenskega obrambnega ministrstva načrtujejo nakup do 99 dodatnih JLTV 4×4.

Pogodba za napovedanih 37 enot je ocenjena na 33 milijonov evrov. Pismo o ponudbi in sprejetju vključuje JLTV in daljinsko upravljano orožno postajo (CROWS) M153 common, posebno orodje, vzdrževalne in rezervne dele, tehnično podporo in drugo sorodno opremo. Predviden datum dobave je med letoma 2023 in 2024. Slovenija svoje JLTV opremlja z RWS, izdelanimi v Kongsbergu, z nameščenima raketnima lanserjema protioklepnih raket dolgega dosega spike, ki jih je razvil izraelski Rafael. Če bi kupili vseh 99 vozil, bi po oceni obrambnega ministrstva projekt stal približno 137 milijonov evrov.

Poleg JLTV država tehta tudi možen nakup oklepnih vozil boxer. Poročila o načrtih za nakup 45 vozil so se pojavila že pred časom, vendar uradne potrditve ni bilo.

Pripravil: B. Knific, foto: MORS

Povezani članki