Slovenska vojska na tekmovanju gorskih enot v Italiji

by Urednik

Ca.STA – MEDNARODNO VOJAŠKO SMUČARSKO PRVENSTVO GORSKIH ENOT

Italijanska vojska je med 2. in 6. februarjem 2015 v italijanskih Dolomitih (San Candido) organizirala tradicionalno mednarodno smučarsko prvenstvo gorskih enot Ca.STA, udeležila se ga je tudi Slovenska vojska, ki se je v konkurenci 15 držav pomerila v različnih disciplinah.

Smučarsko tekmovanje alpinov (pripadnikov gorskih enot) Italijanske vojske ima zelo dolgo tradicijo, saj je bilo prvič organizirano leta 1931, mednarodni značaj pa nosi od leta 1979, ko so premierno povabili vojaške gornike zavezniških držav.

Mednarodno smučarsko prvenstvo gorskih enot Ca.STA je namenjeno utrjevanju usposobljenosti gorskih enot in krepitvi prijateljskih vezi skozi šport. Tekmovanje je razdeljeno v tri kategorije glede na strukturo udeležencev (mednarodna, alpini, Italijanska vojska) z različnim naborom disciplin.

Mednarodna kategorija vključuje tekme veleslaloma, smučarskega teka (moški 15 km, ženske 10 km), patruljnega teka (25 km oziroma 15 km s streljanjem) in nočne turne smuke. Osrednji dogodek Ca.STA, najbolj prestižen in zahteven, je tridnevno tekmovanje vodov gorskih enot, v katerem se prepletajo individualna pripravljenost in kohezivnost enote s preskusom temeljnih veščin vojaškega gorništva: gibanja, preživetja in bojevanja.

Gorski vod, sestavljen iz dveh oddelkov s skupaj 16 pripadniki (vsaj ena ženska, vsak 15 kg nahrbtnik), izvaja premik s turnimi smučmi po razgibanem terenu, na posameznih odsekih opravi razdalje na čas (kronometer), celotna trasa pa meri okrog 50 km. Enota se premika med posameznimi kontrolnimi točkami, na katerih opravijo naloge s področja preživetja (vleka ranjenca na nosilih UT 2000, iskanje zasutega v plazu) in bojevanja (streljanje, met ročne bombe).

Slovenski vod so sestavljali pripadniki 132. gorskega polka Slovenske vojske, ki so v konkurenci 26-ih vodov zasedli 14. mesto. V ostalih disciplinah pa so nastopali tudi pripadnice in pripadniki drugih enot Slovenske vojske, ki so dosegli nekaj odličnih uvrstitev: Valerija Lovrec (3. mesto v nočni turni smuki), moška ekipa v patruljnem teku (4. mesto), Katja Kobentar (4. mesto v veleslalomu) in Danilo Klinar (10. mesto v veleslalomu). V priloženem videu je predstavitev prvenstva Ca.STA, ki ga poleg športnih tekmovanj sestavljajo tudi družabni, kulturni in vojaški dogodki.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Ca.STA 

VIDEO: Mednarodno vojaško smučarsko prvenstvo gorskih enot Ca.STA 2015

 

Povezani članki