Slovenska vojska na zavezniškem tekmovanju oddelkov v Nemčiji

by Urednik

NEMŠKI VOJAKI SO SI PRIBORILI NAZIV NAJBOLJŠEGA ODDELKA V EVROPI

Zavezniško tekmovanje za naziv najboljšega vojaškega oddelka v Evropi (European Best Squad Competition) je med 18. in 22. oktobrom 2015 organiziralo Poveljstvo Ameriške vojske za Evropo na vadišču Grafenwoehr v Nemčiji. Slovensko vojsko je zastopal oddelek iz čete RKBO (radiološko, kemično in biološko obrambo) iz sestave 1. brigade.

Prvo takšno tekmovanje zavezniških vojsk v Evropi je krojilo 18 oddelkov z devetimi člani iz 14 držav članic Nata. Tridnevno tekmovanje od vojakov zahteva odlično fizično in psihično pripravljenost ter timsko delo pri premagovanju različnih ovir in izvedbi nalog s področja bojnih veščin, kot so hiter odziv na različne nevarnosti, vzdrževanje oborožitve, oskrba in transport ranjencev, orientacijski pohod, plezanje, premagovanje vodnih ovir, prenašanje bremen in taktično streljanje – vsega skupaj 20 delovnih točk s 30 nalogami.

Potek tekmovanja je do samega začetka ostal skrivnost, tako da so udeleženci krenili na pot z enakim izhodiščem in brez možnosti posebnih priprav. Zmagal je oddelek Nemške vojske, drugi je bil latvijski in tretji ameriški iz 173. zračno-desantne brigade. Namen tekmovanja je utrjevanje partnerskih odnosov med zavezniškimi vojskami, promocija skupinskega duha ter profesionalnosti. Tekmovanje je dodaten izziv v procesu oblikovanja visoko izurjenih in kohezivnih oddelkov, temeljne bojne enote v vsaki vojski. Podobna tekmovanja se odvijajo tudi na nacionalnih ravneh. Tekmovanje oddelkov redno organizira tudi Slovenska vojska, letos je slavil oddelek iz 132. gorskega polka.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: US Army Europe

VIDEO: Predstavitev tekmovanja za naziv najboljšega vojaškega oddelka v Evropi

Povezani članki