Slovenska vojska prejela lahka taktična vozila JLTV

by Urednik

NOVA AMERIŠKA OKLEPNA VOZILA ZA SLOVENSKO VOJSKO

Slovensko obrambno ministrstvo je prejšnji teden dobilo nova lahka taktična vozila, znana tudi kot JLTV. Serija najnovejših lahkih taktičnih vozil Oshkosh je v pristanišče Koper prispela 11. maja 2021.

»V koprsko pristanišče prispela nova lahka oklepna vozila JLTV 4 × 4 podjetja Oshkosh, ki jih je Slovenija kupila od ZDA … . Nakup vključuje 38 lahkih oklepnih vozil JLTV 4 × 4 z integrirano daljinsko upravljano orožno postajo Kongsberg M153,« je sporočilo obrambno ministrstvo.

Slovenija je pogodbo za JLTV sklenila leta 2018, posel je podpisal takratni obrambni minister Karl Erjavec. Nakup vozil, opreme, sistemov za usposabljanje in orožje bo veljal 32 milijonov evrov. Slovenija je postala druga država jugovzhodne Evrope, ki je prejela novo vozilo JLTV. Združeno kraljestvo, Litva, Belgija in Črna gora (dobili so jih oktobra lani) so se prav tako odločili za nakup JLTV.

JLTV je taktično kolesno oklepno vozilo z V dnom trupa, kar optimizira preživetje pred celo vrsto eksplozivnih in balističnih groženj, vključno z zaščito pred eksplozijami pod vozilom, in “pameten” sistem vzmetenja, ki ga je mogoče dvigniti in spustiti za terensko vožnjo pogoji. Zasnovan je bil za premostitev vrzeli v zmogljivostih pri uravnoteženi zaščiti, zmogljivosti in koristnem tovoru med lažjim humveejem in bolj oklepljenimi – zaščitenimi vozili, odpornimi proti grožnjam iz zasedi. JLTV je program pod vodstvom ameriške vojske v sodelovanju s korpusom mornariške pehote za nadomestitev dela lahkih taktičnih vozil. Novi lahki oklepnik je bil zasnovan za povečanje zaščite in zagotavljanje boljših okretnosti, prevoznosti, vzdržnosti in povezljivosti na bojiščih 21. stoletja.

Štirikolesna vozila JLTV 4×4 izdelujejo v različnih konfiguracijah, precejšen del teh lahkih oklepnih vozil je (in bo tudi v prihodnje) opremljen z daljinsko vodenimi oborožitvenimi postajami RWS CROWS M153, ki jih dobavljajo v okviru programa KoV ZDA (US Army) CROWS-program (CROWS – Common Remotely Operated Weapon Station). Skupaj s to postajo je na voljo tudi konfiguracija z izjemno uspešnim in referenčnim protioklepnim raketnim sistemom ameriškega proizvajalca.

Zanimivo je, da je ta program vozil JLTV vlada ZDA promovirala in ponudila tudi drugim zavezniškim državam v sklopu vladnega programa FMS (Foreign Military Sales). Zanimanje za oklepnike JLTV je izrazilo precejšnje število držav, in če zadevo pogledamo z regionalnega vidika, so interes pokazale Severna Makedonija, Črna gora in Slovenija, poleg njih pa tudi Litva (za kar 400 vozil) in še nekaj drugih držav. Med njimi tudi Velika Britanija, ki ji je State Department že v letu 2017 odobril sporazum o možnih dobavah v skupni vrednosti kar 1 milijarde dolarjev.

Slovenija in Litva bosta opremili precejšnje število naročenih vozil z oborožitvenimi postajami CROWS M153 RWS, ki bodo prav tako dobavljene v sklopu programa FMS. Tudi Severna Makedonija naj bi se odločila za enak celovit/celoten program in proces opremljanja. Torej za vozilo in oborožitveno postajo istega dobavitelja. V Črni gori so oborožitev vozil prepustili drugemu proizvajalcu, ki prihaja iz države nečlanice Nata – izraelskemu Elbitu.

Pripravil: B, Knific, foto: Borut Podgoršek

Povezani članki