Slovenski tankisti na tankovskem tekmovanju v Nemčiji

by Urednik

V NEMČIJI SE MERIJO TANKI SEDMIH DRŽAV ČLANIC ZVEZE NATO

Med 10. in 13. majem 2016 poteka na poligonu Ameriške vojske v nemškem Grafenwoehrju tankovsko tekmovanje, na katerem sodelujejo zavezniške oborožene sile sedmih držav – tudi Slovenska vojska.

Poleg pripadnikov 45. centra goseničnih bojnih vozil 157. logističnega polka Slovenske vojske (45. Center goseničnih bojnih vozil, ki je nastal iz 45. oklepnega bataljona, je po novi strukturi vključen v 157. logistični polk), na tekmovanju sodelujejo s tremi tanki, tekmujejo še tankisti oboroženih sil Češke republike, Danske, Nemčije, Italije, Poljske in Združenih držav Amerike. Priprave slovenskega moštva za nastop na tekmovanju so potekale dlje časa, v petek, 6. maja, se je na pot v Nemčijo podalo 16 pripadnikov 45. centra goseničnih bojnih vozil in Slovenske vojske (12 tankistov in štirje pripadniki za podporo).

Kot razkrivajo spodnje fotografije (posnete prvi dan tekmovanja), je slovenski tank M-84 (različica T-72) požel kar veliko zanimanja zahodnih tankistov. Morda se razlog skriva tudi v dejstvu, da je Slovenska vojska na tekmovanje prispela s tankom ruskega (sovjetskega) izvora. Nemci, Poljaki in Danci na tekmovanju sodelujejo s tanki leopard 2, Američani s tanki M1A2 abrams, Italijani bodo pripeljali tanke C1 ariete, Čehi pa tanke T-72.

Tankovska preizkušnja Močna Evropa (Strong Europe Tank Challenge) poteka  v Združenem večnacionalnem centru za usposabljanje (JMTC – Joint Multinational Training Command) v Grafenwoehrju.

Na tekmovanju, ki poteka v organizaciji ameriških in nemških oboroženih sil, ocenjujejo delovanje v operacijah napada in obrambe, identifikacijo vozila, orientacijo in številne druge naloge. Zadnji dan tekmovanja si bodo tekmovanje v živo ogledali vabljeni pripadniki gostujočih držav.

Pripravil: B. Knific, vir: NVU V. razreda Ali Ulaga (157. LOGP) in pripadniki 45. CGBV, foto: Dvids

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki