So v BIH na obisku ruski specialci ali kulturniki?!

by Urednik

Bosna in Hercegovina: na obisku ruski specialci ali kulturniki?

V Bosni in Hercegovini so se pojavila namigovanja, da naj bi nedavne splošne volitve v predsedstvo BiH nadzorovalo 128 ruskih specialcev, ki so v državo prišli kot »kulturno-umetniško« društvo.

Že ves mesec je v ospredju poročanja medijev iz republik – držav nekdanje skupne države Jugoslavije – obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina 16. oktobra  2014 v Beogradu in seveda vse kar spremlja takšen obisk.

Tako so že v začetku oktobra mediji poročali o domnevnem prihodu ruskih specialcev v Bosno in Hercegovino. Prišli so kot »kulturno-umetniško« društvo (v Republiko Srbsko), ne da bi se prijavili državnim oblastem v Sarajevu. Naselili so se v treh hotelih na področju Laktašev (pri Banjaluki) ter v Centru za usposabljanje policijskih sil MNZ Republike Srbske na Palah. Govorilo se je, da hoteli niso opravili prijave teh gostov, o njih pa nekaj časa ni vedela kaj dosti tudi ustrezna Služba za tujce v pristojnem ministrstvu za varnost BiH.

Kot nam poroča naš vir iz BiH, gre verjetno za kozake, prijavljene kot »kulturno društvo«, v Republiko Srbsko pa so verjetno prišli, da bi okrepili položaj predsedniškega kandidata na volitvah Milorada Dodika, ki je  zmagal na nedeljskih volitvah. Nekateri bosanski mediji so celo primerjali fotografije kozakov med protesti proti ukrajinskim oblastem na Krimu in gosti v BiH ter našli nekaj istih obrazov. Tako naj bi bil v Banjaluki tudi ruski kozak Nikolaj Djakonov, ki je vodil krimske protestnike kozake s svojo skupino ”Velika vojska Dona”, ki je na črnem seznamu Evropske unije.

Pripadniki ruskih specialnih enot naj bi tako s prisotnostjo tudi dokazovali, kako močno podporo ima Republika Srbska pri Rusih, kar vsi Srbi (na žalost)  jemljejo zelo čustveno. Vsekakor ima Rusija v tem zapletenem globalnem vojaško-političnem trenutku močan propagandni interes na Balkanu (prav preko Srbije in Republike Srbske), saj jim je globalni vpliv prav v tem trenutku najbolj dragocen po razpadu Sovjetske zveze. Ali bi ti »kulturniki« oboroženo delovali, če bi med nedeljskimi volitvami v Republiki Srbski prišlo do incidentov, si seveda ni moč predstavljati, vendar je politično sporočilo njihove prisotnosti jasno…

Pred nedavnim se je v Beogradu predstavil pevskih zbor ruskih veteranov, pevci pa so bili v oblačilih Ruske vojne mornarice, poleg ruskih so zapeli tudi nekaj srbskih pesmi. Zagotovo bo vrhunec teh dejavnosti pomenila parada v počastitev osvoboditve Beograda v drugi svetovni vojni v četrtek 16. oktobra 2014, ki jo organizira Vojska Srbije, udeležil pa se jo bo sam ruski predsednik Vladimir Putin.

Po drugi strani pa so na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Republike Srbske informacije, da je v BiH vstopila skupina 128 (oz. 150) ruskih specialcev, zanikali. V MNZ Republike Srbske so zatrdili,da ne gre za specialce, pač pa za kulturnike, da pa so namigovanja o tem, da jim je prav MNZ sugeriral, naj jih ne prijavijo Službi za tujce, zlonamerna in nekorektna. Po njihovi izjavi so bili v BiH zgolj zaradi sodelovanja na slovesnostih ob obeleževanju 100-letnice začetka prve svetovne vojne, ki jih je organiziralo Ministrstvo za kulturo in šolstvo Republike Srbske v sodelovanju z Rusko federacijo.

Pripravil: B. Knific, A. P., foto: Military Photos

Povezani članki