Šojgu uradno odprl mednarodni vojaško-tehnični forum Armada 2020

by Urednik

RUSKA RAZSTAVA OROŽJA

V vojaškem kongresno-razstavnem centru Patriot Expo nedaleč od Moskve so v nedeljo uradno odprli šesti mednarodni vojaško-tehnični forum Armada 2020 (Vojska 2020), ki bo potekal med 23. in 29. avgusta 2020 na več lokacijah hkrati.

V video nagovoru je ruski predsednik in poveljnik ruskih oboroženih sil Vladimir Putin pozdravil udeležence in goste foruma Vojska in mednarodnih vojaških iger ter poudaril pomen vzpostavljanja zaupanja v varnostno in vojaško-tehnično sodelovanje ter potrebo po skupnem iskanju odgovorov na nove izzive.

V nagovoru je Putin poudaril, da se letos začneta hkrati Forum Armada in Mednarodne vojaške igre, in poudaril, da vojaške igre že več let prispevajo h krepitvi prijateljskih vezi in odprti prijateljski izmenjavi izkušenj. Kot je dejal, vojaki iz različnih držav tekmujejo v spretnosti, tehniki rokovanja, stopnji usposobljenosti in disciplini, preverjajo pripravljenost, da gredo skozi številne resne skušnjave in opravljajo zastavljene naloge v ekstremnih pogojih.

Putin je omenil, da pričakuje, da bodo ruske ekipe delovale kot vedno usklajeno in natančno, da bodo pokazale svoje najboljše lastnosti in potrdile naraščajoči bojni potencial vojske. Ruski predsednik je izrazil upanje, da bodo med Mednarodnim vojaško-tehničnim forumom Armada 2020 vzpostavil številne poslovne stike.

“Številni gostje si bodo lahko ogledali zmogljivosti naših oboroženih sil, se seznanili z najnovejšimi dosežki domače in tuje obrambne industrije ter z uspešnimi projekti mednarodnega sodelovanja. “V zvezi s tem upam, da bodo ob robu foruma udeleženci učinkovito spodbujali nove poslovne stike in da bodo obetavne partnerske pobude padle na plodna tla” je še poudaril Putin v video nagovoru.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je tradicionalno odprl forum Armada in Mednarodne vojne igre in poudaril, da je forum postal največja svetovna razstava orožja. Izjavil je, da je na dogodek prišlo več kot 90 delegacij, bodo lahko ogledali dosežke ruskih orožarjev in vse, kar zmore ruska vojaška industrija.

Na predvečer otvoritve foruma Armada 2020 je Šojgu obiskal tudi razstavo najnovejše letalske opreme na letališču Kubinka, kjer so mu predstavniki obrambno-industrijskega kompleksa pokazali lovce pete generacije Su-57, napredni jurišni helikopter Mi-28NM in obetavno težko brezpilotno letalo ohotnik, pa tudi brezpilotna letala altius, bojna letala Su-35S in MiG-35, helikopterje Ka-52K, Mi-28T in Mi-171Sh.

Forum Armada je največja razstava orožja, streliva, vojaških in posebne tehnike in opreme na svetu, forumsko platformo pa ruski obrambni proizvajalci izkoristijo tudi za podpisovanje velikih pogodb, pa tudi za izvedbo zaprtih posvetovanj z namensko industrijo o vojaško-tehničnih vprašanjih.
Letos poteka na približno 70 lokacijah v različnih regijah Rusije, glavni program pa poteka v parku Patriot, na vojaškem poligonu Alabino, letališču Kubinka in na jezeru Komsomolsko, približno šestdeset kilometrov od ruske prestolnice.

Skupaj bo forum potekal sedem dni, v prvih treh dneh si bodo udeleženci foruma in novinarji lahko ogledali najnovejše orožje in opremo, nato pa bodo vrata odprta za vse ljubitelje orožja.

Skupna površina statičnega dela razstave je 320 tisoč kvadratnih metrov, kar je 60 tisoč kvadratnih metrov več kot lani. Na forumu sodeluje približno 1.500 podjetij, ki predstavljajo več kot 28.000 eksponatov, orožja, vojaške in posebne opreme.

Dinamični del programa bo prikazal zmogljivosti bojnih vozil pehote, samovoznega topništva, napadalnih helikopterjev in druge opreme, pa tudi akrobatske letalske skupine ruskih letalskih in vesoljskih sil Ruski vitezi, Striži, Ruski sokoli in Zlati orli.

Na forumu so predstavljeni tanki, najsodobnejši vojaški roboti, protiletalski in raketni sistemi, bojna vozila, letala, helikopterji, bojne ladje in podobno.

Poleg statičnega je na forumu načrtovan tudi dinamičen prikaz vojaške opreme in orožja. Svoje mojstrstvo pa demonstrirajo tudi omenjene letalske akrobatske skupine.

Goste in udeležence foruma sta pozdravila tudi ruska kozmonavta Anatolij Ivanišin in Ivan Wagner z Mednarodne vesoljske postaje.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki