Španija se zanima za brazilske večcevne raketomete ASTROS 2020

by Urednik

DEMONSTRACIJA STRELJANJA Z ASTROS 2020 ZA ŠPANSKO VOJSKO

Pred dnevi se je delegacija Španske vojske mudila na obisku v Braziliji, kjer so jim predstavili tudi delovanje brazilskega večcevnega raketometa ASTROS 2020 (ASTROS III), ki je bil zasnovan in izdelan v Braziliji.

Nekateri vojaški analitiki so prepričani, da je Španska vojska resno zainteresirana za nakup nove (že tretje) generacije večcevnih raketometov ASTROS, ki jih proizvaja brazilska družba Avibras.

Španska vojaška delegacija je najprej obiskala sedež poveljstva jugovzhodnega vojaškega poveljstva v Ibirapueri in tovarno proizvajalca Avibras v kraju Sao José dos Campos, nato pa še 6. raketno skupino, ki jim je prikazala delovanje večcevnega raketometa ASTROS 2020 MLRS.

ASTROS 2020 oziroma ASTROS III je najnovejša generacija večcevnih raketometov v družini artilerijskega sistema ASTROS. ASTROS 2020 lahko lansira manevrirne rakete AVMT-300 in vodene rakete SS-AV-40 180 mm z dosegom 40 km, kot tudi nove rakete SS-150 z dosegom 150 km. Vse naštete izstrelke so zasnovali in jih izdelujejo v Braziliji.

Prejšnja različica, ASTROS II (Artillery Saturation Rocket System) je večcevni raketni sistem, ki ga proizvaja brazilska družba Avibras. Ima modularno obliko in lahko izstreljuje tako rakete kalibrov 127 mm kot 300 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki