Srbija kupuje rusko orožje za zagotavljanje suverenosti

by Urednik

SRBI ZANIKALI “NAMIGOVANJA” O PRIPRAVAH NA VOJNO

Beograd je zaprosil Moskvo za dobavo ruskega orožja, s ciljem povečati obrambni potencial Srbije, je dejal srbski zunanji minister Ivica Dačić na skupni novinarski konferenci z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Beogradu v ponedeljek, 12. 12. 2016.

“Upamo, da bomo bistveno povečali našo obrambno sposobnost … in s tem zagotovili, da nihče ne bo mogel ogroziti (srbske) ozemeljske celovitosti in neodvisnosti,” je na novinarski konferenci dejal Dačić in dodal, da Srbija želi kupiti ruska bojna letala ter drugo sodobno vojaško opremo.

Le nekaj dni za tem je o temi nakupov ruskega orožja za potrebe Vojske Srbije spregovoril tudi načelnik generalštaba VS Ljubiša Diković. Poudaril je, da želi Srbija nove ruske oborožitvene sisteme, da bi se lahko odzvala na varnostne izzive, povezane z varnostjo srbskih državljanov in zagotavljanje stabilnosti.

Diković je tudi zavrnil obtožbe, da Srbija nadgrajuje svoje vojaške zmogljivosti v nameri, da bi se pripravljala na vojno. “Srbska vojska ne predstavljajo nevarnosti za nikogar – vse kar delamo, delamo za zadovoljitev naših potreb, da bi zagotovili varnost in stabilnost,” je zaključil načelnik generalštaba.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Putin odobril “donacijo” lovcev MiG-29 in oklepnikov Srbiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je Srbiji odobril dobavo (donacijo) šestih letal MiG-29 in kontingent oklepnih vozil. Donacija seveda ni brezplačna, politične posledice pa so lahko obsežne.

Srbija se je pridružila Balkanski bojni skupini

Srbija je podpisala sporazum o pridružitvi Balkanski bojni skupini (Balkan Battlegroup – HELBROC) Vojaškega štaba Evropske unije, je sporočil grški obrambni minister Yannis Kolesidis.

Povezani članki