Srbija predstavila nov modularni raketomet LRSVM M18

by Urednik

VIDEO: DEMONSTRACIJA NOVEGA SRBSKEGA RAKETOMETA

Srbska vojska je nedavno prikazala delovanje novega večkalibrskega večcevnega raketometa LRSVM M18 (Lanser Raketa Samohodni Višecevni Modularni) in med demonstracijo izstrelila nekaj protitankovskih vodenih raket ALAS in raket zemlja-zemlja košava 1/2.

Novi srbski raketomet LRSVM M18 je lahko oborožen tudi z večcevnim lanserjem raket morava in 122-milimetrskim lanserjem raket M18 oganj, je naznanilo srbsko državno obrambno podjetje Yugoimport, ki je razvilo in izdelalo novi raketomet.

Večcevni raketomet LRSVM M18 so postavili na podvozje vojaškega tovornjaka FAP 2026 6×6, opremljenem je z novo oklepljeno kabino za posadko, ki jo je razvilo podjetje Zastava in nudi zaščito pred izstrelki do kalibra 12,7 mm in drobci granat. Kabina za posadko, v kateri je prostora za štiri vojake, ima na strehi odprtino za mitraljez kalibra 12,7 mm. LRSVM M18 je opremljen z namerilnim sistemom najnovejše generacije, vključno z INS, GPS navigacijskimi sistemi in sistemi za nadzor orožja. Na vozilu je nameščena nov sistem za digitalno krmiljenje obstoječih (starejših) analognih sistemov.

Na zadnjem delu tovornjaka je lanser raket, ki se obrača  za 360°. Za sisteme oganj, košava 1, košava 2 in protitankovske vodene rakete ALAS je mogoče uporabiti različne vrste lanserjev. Novi raketometni sistem oganj lahko uporablja tudi raketne zabojnike – lanserje 107 mm / 122 mm / 128 mm sistema MLR morava (Multiple Launch Rocket System).

Pripravil: A. Knific, foto: MO R Srbije

 

Povezani članki