Srbija proučuje nabavo letal in protiletalskih sistemov v Belorusiji

by Urednik

“VSE BOLJŠE RAZMERE ZA PRIPADNIKE VOJSKE SRBIJE”

Srbski predsednik Aleksander Vučić je sporočil, da Srbija ne bo nikogar napadala, vendar pa da bo imela močno vojsko in potrdil, da proučujejo nabavo letal in sistemov zračne obrambe v Belorusiji.

Vrhovni poveljnik Vojske Srbije je po prejetih poročilih obrambnega ministra in načelnika Generalštaba Vojske Srbije o stanju v vojski izpostavil predvsem nizek standard profesionalnih pripadnikov vojske.

“Stanje izboljšujemo in izboljšanje že zaznavamo. Povečanje za 10 odstotkov ni zadostno, vendar je bolje, kot je bilo. Z vlado smo se dogovorili, da pred koncem leta vsem profesionalnim pripadnikom Vojske Srbije, zaposlenim v varnostnem sektorju – to sta tako policija kot Obveščevalno varnostna agencija, izplačamo bonus v vrednosti 10.000 din (približno 85 evrov), plače pa jim bomo iz leta v leto izboljševali, obenem pa od njih zahtevali odgovornost in resnost,” je poudaril Vučić.

Napovedal je tudi skorajšnjo rešitev stanovanjskih problemov zaposlenih v tem sektorju, v načrtu pa imajo kar 30.00 zaposlenim v naslednjih treh letih rešiti stanovanjski problem na najugodnejši način.

“Tako bomo ustvarili pogoje, da bodo ljudje ostali v vojski, pa tudi, da se mladi rajši odločijo za vojaški poklic in končajo vojaške šole,’’ je dejal Vuičić in napovedal, da do konca leta načrtujejo zaposlitev še 300 profesionalnih vojakov.

Dodal je še, da Srbija ne bo nikogar napadla, poudaril pa, da bodo imeli močno vojsko, ki bo lahko v vsakem trenutku obranila državo. Na vprašanje, ali res proučujejo nabavo letal in nekaterih sistemov zračne obrambe iz Belorusije, je Vučić odgovoril pritrdilno in dodal, da se je o tem pogovarjal ne samo z Lukašenkom, pač pa tudi s Putinom in državniki nekaterih drugih držav. Nekatere stvari naj bi bile že tik pred zaključkom – torej sklenitvijo posla.

Kot je še poudaril Vučić, ima Srbija partnerske odnose tako z Natom kot z Rusijo, kar naj bi tudi nadaljevali.

“Naša izbira je najtežja, lažje bi bilo reči, gremo v Nato, vendar je naša izbira, da smo svobodni na svojem, da imamo vojsko in varujemo Srbijo, zato pa mora biti vojska usposobljena,” je pojasnil Vučić.

Poudaril je še, da ne obstajajo niti najmanjši indici, da bi kdorkoli želel napasti Srbijo, za obrambe države pa obstaja vojska, ki varuje ljudstvo.

Po sestanku z obrambnim ministrom in pripadniki Generalštaba Vojske Srbije je izjavil, da sestanek ni bil izreden in da Srbija ne bo ogrožena, vendar je stvar oblasti, da zagotovi dovolj močno vojsk.

Vojaški proračun je Srbija – po njegovi trditvi – povečala za 70 milijard dinarjev, kar bo v primerjavi z evrom pomenilo 14% (17% ?!) povečanje. Kot je še poudaril, so izdatki za vojsko transparentni in zakoniti.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki