Srbija želi raketne sisteme S-300 “za obrambo pred agresijo zveze Nato”

by Urednik

RUSKI VOJAŠKI STROKOVNJAK O POTREBAH SRBIJE PO RAKETNEM SISTEMU S-300

Srbija se z Rusijo dogovarja o dobavi raketnih sistemov zračne obrambe S-300 (NATO: SA-10 grumble). Po besedah ​​ruskega vojaškega strokovnjaka Konstantina Sivkova, se Srbija želi z raketnimi sistemi S-300 zaščiti pred morebitno zunanjo agresijo (zveze NATO).

Zanimanje Srbije za S-300 je pred dnevi na letalskem salonu MAKS 2017 razkril direktor ruske Zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje Dmitrij Shugaev. Dodal pa je tudi, da bo Srbija dobila 6 ruskih lovcev MiG-29 do konca leta 2017 (sprva je bilo predvideno maja, nato sredi poletja).

Za ruske medije se je o dobavi ruskih raketnih sistemov S-300 za Srbsko vojsko razgovoril vojaški strokovnjak in direktor Akademije za geopolitične probleme Konstantin Sivkov. Poudaril je, da je zanimanje Srbije za nakup raketnih sistemov S-300 izraža namero države, da bi se lahko branila pred morebitno agresijo zveze Nato in zgradila “sposoben in močan” zračni ter protiraketni obrambni ščit. Srbska vojska želi, po besedah Sivkova, da bi njen protiraketni obrambni sistem lahko odvrnil morebitno agresijo vojaškega bloka, S-300 pa naj bi bil odlična izbira za izpolnjevanje varnostnih potreb Srbije.

“Srbija in nekatere druge države se zanimajo za S-300, ker lahko v teoriji postanejo žrtve agresije. Kar zadeva Srbijo, je bila v preteklosti že tarča agresije zveze Nato. Ta napad je kršil mednarodno pravo. Z drugimi besedami, mednarodno pravo ne more zagotoviti nacionalne varnosti, “je dejal Sivkov.

“To je dobro znano preizkušeno orožje (S-300, op.a.), ki ima operacijski domet do 200 kilometrov, lahko deluje v večkanalnem načinu in istočasno zadane več ciljev. S-300 je sposoben uničiti vse vrste sodobnih zračnih tarč. S-300 bi lahko bil izjemen varnostni porok, “je zaključil Sivkov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki