Švedski IFV CV-90 z aktivnim oklepom

by Urednik

IZRAELSKI SISTEM AKTIVNE ZAŠČITE IRON FIST

Izraelski koncern Elbit Systems je podpisal pogodbo za dobavo serijskih sklopov sistema aktivne zaščite Iron Fist za švedska bojna vozila pehote CV-90 za evropskega uporabnika. Skoraj zagotovo gre za Nizozemsko, saj izvaja program posodobitve CV-90, ki predvideva integracijo sistema aktivne zaščite.

Kot so sporočili iz izraelske družbe Elbit Systems, je pogodba, sklenjena z BAE Systems Hagglunds – glavnim izvajalcem programa posodobitve IFV CV-90 za evropskega uporabnika, vredna 109 milijonov USD, delo pa naj bi se izvajalo v treh letih. Čeprav izraelsko podjetje ne razkriva naročnika, ki se je odločil za njegovo rešitev, je to v tem primeru skoraj zagotovo Nizozemska, saj se je kot prva v Evropi že odločila posodobiti svoja bojna vozila pehote CV-9035NL na novi standard, vključno s sistemom aktivne zaščite Iron Fist.

Terminski načrt izvajanja pogodbe je tudi skladen s tistim za nizozemski program modernizacije vozil CV-9035NL, saj naj bi njihove dobave  trajale do leta 2026, sama modernizacija pa bo omogočila njihovo obratovanje vsaj do leta 2039. Pogodba zajema 122 vozil CV-9035NL v višini nad pol milijarde evrov (po podatkih BAE Systems) kot del osnovnega naročila in še 19 vozil kot opcijo. Nizozemsko obrambno ministrstvo pa navaja, da se celoten proračun programa giblje od “preko 600” do celo 660 milijonov evrov.

Sam obseg posodobitve je precej ambiciozen, saj današnja precej moderna nizozemska IFV poleg sistema aktivne zaščite dobijo tudi visoko posodobljen sistem za vodenje ognja z neodvisnimi instrumenti za poveljnika in strelca, dvojni lanser protioklepnih vodenih raket – ATGM – spike-LR/LR2 in novih informacijskih sistemov, ki omogočajo tudi prihodnjo širitev. Stolp je bil temeljito prenovljen, čeprav glavna oborožitev ostaja top bushmaster III 35 mm.

Iron Fist je ”hard-kill” sistem aktivne zaščite (boj proti protitankovskim raketam z direktnim zadetkom), za katerega so po besedah ​​proizvajalca značilne nizke zahteve glede velikosti, teže in moči.

Za odkrivanje groženj se uporabljajo tako radarski kot infrardeči senzorji, skupaj z rešitvami za združevanje podatkov. Sistem uniči tarče tako, da izstreli eksploziv proti prihajajoči grožnji in povzroči eksplozijo, ki ustvari udarni val, ki uniči tarčo ali jo vrže na varno razdaljo od zaščitene ploščadi.

Kot je povedal Yehuda (Udi) Vered, izvršni direktor Elbit Systems Land, so nedavni konflikti pokazali, da so oklepna bojna vozila in tanki izpostavljeni večjim grožnjam na bojišču. Dokazano je, da Iron Fist učinkovito ščiti pred vrsto groženj, vključno z izstrelki s kinetično energijo in droni, medtem ko jih nevtralizira stran od vojakov v bojnih vozilih.

Vse nizozemske CV-9035NL bo uporabljala 43. mehanizirana brigada, edina enota te vrste v nizozemski vojski. Nizozemska je prva država Nata v Evropi, ki je naročila serijsko integracijo bojnih vozil pehote z aktivnim zaščitnim sistemom “hard-kill”, ki fizično uniči protitankovske rakete.

Pripravil: B. Knific, foto: Elbit Systems

Povezani članki