Trije ponudniki za nova bojna oklepna vozila Češke vojske

by Urednik

ČEŠKA BO IZBIRALA MED OKLEPNIKI ASOD, CV90 IN LYNX

Češko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je prejelo tri začetne ponudbe za dobavo novih goseničnih bojnih vozil – za oklepnike ascod, CV90 in lynx, s katerimi nameravajo v oborožitvi Češke vojske zamenjati sovjetske BVP-2.

Praga naj bi za približno 210 novih oklepnikov v sedmih različicah (bojno vozilo pehote, poveljniško, izvidniško, inženirsko, izvlečno, sanitetno in artilerijsko opazovalno vozilo) za Češko vojsko namenila približno 2,4 milijarde dolarjev.

Na češki razpis za nova gosenična bojna oklepna vozila pehote (IFV) so se prijavili General Dynamics European Land Systems z vozilom ascod, BAE Systems s CV90 in Rheinmetall z oklepnikom lynx. Četrti proizvajalec PSM Projekt System & Management (skupno podjetje KMW in Rheinmetalla), ki je bil pozvan, da odda ponudbo za svoje oklepnike puma, je zavrnil sodelovanje na razpisu, saj naj bi oddaja ponudbe zahtevala drago modernizacijo vozila, če bi želeli zadostiti pogojem razpisa.

Po navedbah češkega obrambnega ministrstva bo komisija zdaj začela ocenjevati prejete predloge in izvajati večstranska pogajanja z dobavitelji, da bi izboljšala predloge, vključno s cenovnimi in tehničnimi parametri. Po seštevku rezultatov bodo kandidati pozvani, da predložijo svoje končne ponudbe. Ocenili jih bodo z uporabo matematičnega večkriterijskega modela, predlog za izbiro zmagovalca programa nakupa novih goseničnih bojnih vozil pehote pa bo predstavljen ministru za obrambo in češki vladi.

Pripravil: A. Knific, foto: GDELS, BAE Systems, Rheinmetall 

Povezani članki