Trump: “Na novo o financiranju obrambe v zvezi Nato”

by Urednik

LE 5 DRŽAV ČLANIC NATA SE DRŽI ZAVEZE O NAMENJANJU 2 % BDP ZA OBRAMBO

Ameriški republikanski predsedniški kandidat Donald Trump (»slovenski zet«) je pred dnevi v svojem ključnem govoru o zunanji politiki, tokrat ga je prvič bral »z bobna«, poudaril, da se bo z zavezniki državami v zvezi Nato na novo pogovoril o delitvi obrambnega bremena (če bo izvoljen za predsednika ZDA).

Trump je posebej izpostavil, da se samo nekaj članic (pet: ZDA, Velika Britanija, Poljska, Estonija in Grčija) severnoatlantskega zavezništva drži zaveze in za obrambo namenja več kot 2 odstotka BDP-ja (bruto domači proizvod). Podobno je okrcal tudi ameriške azijske zaveznice in dejal: “Države, ki jih branimo, morajo plačati pošteno ceno. Sicer nimamo druge izbire, kot da jih prepustimo same sebi!”

Prav tako je v svojem govoru o zunanji politiki predsedniški kandidat republikancev Donald Trump volivcem obljubil, da bo uničil samooklicano Islamsko državo. Sicer pa namerava izboljšati stanje v Ameriški vojski, ki da naj bi bila v prihodnosti tako dobra, da nihče niti pomislil ne bo, da bi jo napadel. Po njegovem mnenju mora biti vojaška prevlada ZDA samoumevna vsakomur.

Slovenska sredstva za obrambo

Slovenski delež izdatkov za obrambo je pod enim odstotkom BDP in je med najmanjšimi v Natu. Posebej je kritično dejstvo, da Slovenija namenja izredno malo sredstev za opremo in razvoj. Tako naj bi v petletnem obdobju za to namenila 122 milijonov evrov, vendar šele v obdobju 2019/20 večino – 103 milijone, kar pomeni, da bo šlo v prvih treh letih za investicije zgolj 19 milijonov. Nesorazmerje se kaže predvsem v podatku, da so se v obdobju med letoma 2007 in 2015 dejanski obrambni izdatki zmanjšali za skupno 34,6 odstotka, BDP pa se je v enakem obdobju zmanjšal za skupno 1,1 odstotka.

Delež BDP, namenjen obrambi, je z 1,44 odstotka v letu 2007 padel na 0,95 odstotka v letu 2015. Po ocenah je poraba denarja za glavno opremo leta 2015 znašala zgolj 0,78 odstotka, za letos pa se napoveduje 1,44 odstotna poraba. Projekcija kaže, da se bo poraba leta 2017 povzpela na 1,20 odstotka, leta 2018 pa na 2,51 odstotka, kar je precej pod Natovimi usmeritvami glede 20 odstotkov, kot je opredeljeno v zavezi za obrambne investicije. (Vir: NATOVO OBRAMBNO NAČRTOVANJE,  PREGLED ZMOGLJIVOSTI 2015/16, SLOVENIJA – OSNUTEK PREGLEDA)

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki