Trump zagrozil članicam zveze Nato s sankcijami ZDA

by Urednik

ČLANICE ZVEZE NATO MORAJO PRISPEVATI ZA OROŽJE

Ameriški predsednik Donald Trump je konec decembra 2019 opozoril, da bo Washington uvedel trgovinske sankcije proti evropskim zaveznicam, če ne bodo izpolnjevale svojih zavez o obrambnih izdatkih za Nato.

“Bi jih morali zaščititi, če se kaj zgodi? To res ni pošteno. Če tega ne želijo, bom moral storiti nekaj v zvezi s trgovino. S trgovino imam v roki vse karte,” je poudaril Trump.

Trump je ločeno opozoril na “zelo grde” besede Emmanuela Macrona o zvezi Nato med intervjujem z The Economistom v novembru lani, ko je francoski predsednik zatrdil, da je zavezništvo “možgansko mrtvo” in podvomil v sposobnost zveze Nato, da zagotavlja njegovo kolektivno obrambo.

Vse to se po Trumpovih besedah dogaja ob načrtih zveze Nato, da poveča svojo prisotnost na Poljskem in v baltskih državah, vključno z Estonijo, Latvijo in Litvo, da bi omejili tako imenovano “rusko grožnjo”.

Nato znatno povečuje svojo prisotnost v vzhodni Evropi že od izbruha konflikta v Ukrajini leta 2014, kot izgovor pa je uporabil ponovno združitev Krima z Rusijo in domnevno rusko vmešavanje v ukrajinske notranje zadeve.

Moskva je večkrat izrazila protest proti povečani vojaški prisotnosti zveze Nato na vzhodnih mejah (ruskih zahodnih), češ da bo ta korak spodkopava regionalno stabilnost in povzroča novo oboroževalno tekmo.

Pripravil: B. Knific, foto: Getty Images

 

Povezani članki