(Tudi) Avstralija je izbrala kolesne oklepnike boxer 8×8

by Urednik

AVSTRALIJA BO Z NAKUPOM OSEMKOLESNIKOV BOXER MOČNO OKREPILA OBRAMBNO INDUSTRIJO

Avstralsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so izbrali nemški kolesni oklepnik boxer 8×8 za novo bojno (izvidniško) oklepno vozilo Avstralske vojske. Novih 211 vozil bo zagotavljalo izboljšano varnost avstralskim vojakom na misijah in vojaških vajah po vsem svetu.

Avstralija se je za Rheinmetallove kolesne oklepnike odločila po treh letih programa Land 400 in strogih postopkih testiranja, po katerih so ocenili boxer 8×8 kot najbolj primerno ter zmogljivo vozilo za avstralske obrambne sile. V ožji izbor sta se uvrstili oklepni vozil Rheinmetall boxer CRV in BAE Systems-Patria AMV35, ki sta bili nato deležni 12-mesečnega preizkušanja in ocenjevanja kot del dejavnosti za zmanjšanje tveganja, kar  bo v pomoč pri končni izbiri vozila.

Nova bojna izvidniška vozila bodo prevzela naloge na različnih misijah, od zagotavljanja regionalne stabilnosti in ohranjanja miru do operacij z visokim tveganjem po vsem svetu.

Avstralsko obrambno ministrstvo bo za 211 oklepnikov boxer 8×8 v različnih konfiguracijah porabilo okoli 5,2 milijarde dolarjev, z njimi pa bodo nadomestilo sedanje (slabo oklepljene) osemkolesnike ASLAV (skupaj 257).

V tridesetletni življenjski dobi oklepnikov boxer bo avstralska industrija dobila še za okoli 10,2 milijarde dolarjev poslov – za proizvodnjo nekaterih sestavnih delov in vzdrževanje vozil, kar bo ustvarilo tudi okoli 1450 delovnih mest po vsej Avstraliji.

V začetku februarja 2018 je tudi slovenska vlada sporočila, da namerava v prihodnje začeti postopek nakupa bojnih kolesnih vozil 8×8, oziroma se priključiti k večnacionalnemu programu Boxer v okviru mednarodne organizacije OCCAR. (več)

Novi oklepniki so del 200 milijard ameriških dolarjev vredne investicije Turnbullove vlade v avstralske obrambne zmogljivosti v naslednjem desetletju, kar naj bi zagotovilo uspešnost Avstralske vojske ob soočenju in posredovanju tudi v najzahtevnejših okoljih. Avstralska vlada je odločena, da bo te naložbe uporabila za izgradnjo lastne in trajnostne obrambne industrijske baze kot nacionalnega strateškega sredstva.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki