Turčija bo za ruske raketne sisteme S-400 plačala 2,5 milijarde USD

by Urednik

RUSIJA SE JE OBVEZALA ZA PRENOS TEHNOLOGIJE S-400 NA TURČIJO

Turčija in Rusija sta se dogovorili, da bodo Turško vojsko opremili s štirimi baterijami raketnega sistema zračne obrambe S-400, dve bateriji naj bi sestavili v Rusiji, preostali dve pa v Turčiji.

Turčija je za nakup zračno-obrambnega sistema dolgega dosega S-400 pripravljena Rusiji plačati kar 2,5 milijarde dolarjev, kar pa je najbolj pomembno za Turčijo, je prenos tehnologije, je za agencijo Bloomberg izjavil neuradni (tudi neimenovani) turški vir.

Po tej prodajni pogodbi bo Rusija Turčiji dobavila dve bateriji  sistema S-400 v naslednjem letu, Turčija pa bo doma izdelala naslednji dve bateriji. Dejansko je to precejšen udarec Natu, vodilna vojaška sila na svetu in vodilna v Natu ZDA pa so Turčijo kot strateško pomembno članico(neuspešno) skušale odvrniti od tesnejše navezave na Rusijo. Kot pa pravijo komentatorji, je turška odločitev za približevanje Rusiji Erdoganov naraščajoči odpor do zahoda, in še posebej ZDA, nasploh. ZDA se namreč sploh ne odzivajo na turške zahteve po izročitvi opozicijskega politika Fatulaha Gulena, ki ga obsoja za sodelovanje in vodenje poskusa neuspelega državnega udara pred letom dni. Kot navaja turška vlada, imajo ”85 neposrednih dokazov” o Gulenovi vpletenosti v dogodke pred letom dni, v katerih je bilo 250 mrtvih in nad 2100 ranjenih in/ali poškodovanih.

Prav tako je Erdogan ostro kritiziral ameriško pomoč uporniškim skupinam Kurdov v Iraku in Siriji, kar naj bi po njegovem mnenju neposredno ogrožalo Turčijo. Prav tako so bili Turki razočarani, ker so ZDA leta 2015 umaknile podobne zračno-obrambne (letalskega in raketnega) sisteme patriot na turški meji s Sirijo.

Preden so se oprli n Rusijo, so Turku – seveda pod pritiskom Američanov – razveljavili 3,4 milijarde dolarjev vredno pogodbo za nakup podobnega kitajskega zračno-obrambnega sistema FD2000. Tako kitajski zračno-obrambni sistem FD2000 kot ruski S-400 po zagotovilih vodilnih v Natu nista kompatibilna z Natovimi podobnimi sistemi, zato so jasno tudi iz Nata naslavljali na Turke opozorila naj bi jih ne nameščali ob mejah Turčije z Armenijo, z Grčijo in ob Egejskem morju.  Kot še trdijo uradni viri iz Nata, turški zračno-obrambni sistemi S-400 ne bodo opremljeni z identifikacijskim sistemom lasten-tuj (IFF), kar jim  bo omogočalo uporabo proti vsem ciljem brez omejitev. Rusija je sistem S-400 prodala le Kitajski in Indiji, omogoča pa odkrivanje, sledenje in uničevanje ciljev na razdaljah do kar 450 km.

Prvi mož Pentagona James Matis je turško namero za nakup ruskega protiletalskega in protiraketnega obrambnega sistema S-400 označil za tvegano, vendar pa poudaril, da je to turška suverena pravica. Serveda pa je Matis pri tem opzoril Turčijo na možna tveganja. Težava je namreč v tem, da ruski sistemi niso kompatibilni z Natovimi, zato bodo ZDA po Matisovih besedah počakale in zatem proučile, na kakšen način bo turčija uporabljala a zračnoobrambni raketni sistem.

Turčija in Rusija sta pogajanja o dobavi S-400 začeli pred nekaj meseci. Generalni direktor ruskega Rosteha Sergej Čemazov je prejšnji mesec sporočil, kot navajajo ruski mediji, da sta državi dosegli soglasje glede vseh tehničnih vprašanj pred sklenitvijo pogodbe o dobavi sistema S-400 Ankari.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki