Turčijo še vedno zanima nakup ameriškega sistema patriot

by Urednik

RUSKEMU RAKETNEMU SISTEMU S-400 SE TURČIJA NE BO ODPOVEDALA

Turčija je pod določenimi pogoji pripravljena kupiti ameriški sistem protiletalske/protiraketne zaščite MIM-104 patriot, vendar se stališče Ankare glede nakupa in uporabe ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-400 ni spremenilo, je nedavno dejal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

“Pripravljeni smo kupiti patriote, če dobimo dobro ponudbo,” je dejal Cavusoglu in nadaljeval: “vendar se naše stališče glede vprašanja S-400 ni spremenilo. Ponudili smo ZDA, da ustanovijo tehnično delovno skupino z vključitvijo zveze Nato, ki lahko to tehnično delovno skupino dejansko vodi. In ta ponudba je še vedno na mizi.”

Cavusoglu je pojasnil, da mora Turčija kupiti sisteme zračne obrambe, glede na to, da je grožnja balističnih izstrelkov, s katerimi se država spopada, zelo realna. “To dejstvo sprejemajo vsi, vključno z ZDA in Natom. Odločitev Turčije za nakup sistema S-400 je posledica nenaklonjenosti ZDA, ki že več kot deset let ne ‘zadovoljijo’ naših nujnih potreb,” je dodal Cavusoglu. Obrazložil je, da so bili vsi prejšnji poskusi Turčije, da v ZDA kupi sisteme zračne obrambe MIM-104 patriot, neuspešni, saj je ameriški kongres vsakokrat preprečil prodajo.

“V prihodnosti bomo potrebovali še več sistemov zračne obrambe. Če jih naši zavezniki lahko zagotovijo – ni treba, da je to ravno sistem patriot iz ZDA, lahko je tudi evropski Eurosam SAMP/T  (aster 30) ali kateri koli podoben sistem zaveznikov – in raje kupujemo od zaveznikov. Če ne, bomo morali poiskati druge možnosti,” je zaključil Cavusoglu.

Marca je tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Jonathan Hoffman izjavil, da ZDA še naprej pogojujejo dobavo sistema zračne obrambe MIM-104 patriot Turčiji z vrnitvijo že dobavljenih sistemov S-400 nazaj v Rusijo. Hoffmanov komentar je sledil izjavi turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da so ZDA omilile svoje stališče do nakupa ruskih sistemov za zračno obrambo Turčije S-400 in zmanjšale svoje zahteve, hkrati pa Ankaro prosijo, naj ruskega oborožitvenega sistema ne preda v (aktivno) oborožitev, kar naj bi se zgodila v prihodnjih tednih.

Rusija je sicer začela Turčiji dobavljati raketne sisteme S-400 v juliju 2019. Združene države Amerike so zahtevale, naj Turčija prekliče vse nakupe S-400 in namesto njih kupi ameriške sisteme zračne obrambe MIM-104 patriot. ZDA so ob tem tudi zagrozile, da bodo preklicale vse dobave lovskih letal pete generacije F-35 Turčiji (več kot 100  različici F-35A), kar se je naposled tudi zgodilo (prekinitev dobav).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki