Turški sistem aktivne oklepne zaščite PULAT

by Urednik

PULAT – NOVOST NA SEJMU IDEF 2019

V zadnjem desetletju je vse večje vključevanje glavnih bojnih tankov v okolja izvajanja sodobnih vojaških konfliktov povzročilo povečanje nevarnosti pred ročnimi raketnimi minometi (RPG) in protitankovskimi vodenimi raketami (ATGM). Tradicionalna pasivna oklepna zaščita tankov je postala nezadostna, zato je sprejemanje novih ukrepov postalo prava nujnost.

Da bi zadovoljili povpraševanje po novih zaščitnih ukrepih in sredstvih, je turški ASELSAN začel razvoj aktivnih tehnologija zaščite in kot prvi rezultat je sistem PULAT. Sistem aktivne oklepne zaščite PULAT so  razvili z velikim naporom v zelo kratkem časovnem obdobju in se je izkazal za uspešnega proti stotinam raketno gnanim granatam (RPG)  in protitankovskim vodenim izstrelkom (ATGM) med njegovo razvojno-preizkuševalno fazo. Sistem zaščite PULAT so zatem vključili v tanke M60T turških oboroženih sil (TAF) in je dokazal učinkovitost na teh platformah. PULAT, eden izmed redkih operativnih sistemov aktivne zaščite na mednarodnih  trgih, je znatno povečal sposobnost preživetja turških glavnih bojnih tankov. Verjetno sta hiter razvoj in uvedba v operativno rabo v prvi vrsti posledica izgub turških tankov v spopadih v Siriji, med katerimi so turki izgubili precejšnje število tankov M60, pa tudi kar 10 tankov leopard 2A4.

PULAT s popolnoma avtonomnimi zmožnostmi delovanja omogoča tankom izogibanje vsem prihajajočim grožnjam in omogoča posadki osredotočenje na glavno nalogo. Aktivni sistem oklepne zaščite PULAT tako zazna vse prihajajoče grožnje in jih nevtralizira, še preden te dosežejo tank.

Turško podjetje Aselsan, ki se vedno temeljiteje posveča razvija in proizvodnji sistemov aktivne oklepne zaščite, razvija tudi aktivni zaščitni sistem AKKOR, posebej prilagojen za glavne bojne tanke altay. Poleg zmožnosti sistema PULAT, zagotavlja sistem AKORR tudi zaščito pred asimetričnimi grožnjami z vključitvijo funkcij t.i. sistema soft-kill -”mehkega ubijanja” (protiukrepi so v tem primeru koordiniran sistem, katerega delovanje zmede in odvrne prihajajočo grožnjo z uporabo IR reflektorjev, motilnikov, vab ipd. So pa ”soft kill” ukrepi neuporabni proti preprostim RPG – prenosnim raketnim granatometom – s kakršnimi so zaradi lahke dostopnosti, preproste uporabe  in številnih proizvajalcev oborožene tudi številne paravojaške in teroristične skupine). AKKOR je v fazi terenskih testov in bo dostavljen turški vojski na glavnih bojnih tankih domače proizvodnje (v sodelovanju z Južno Korejo) altay.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki