Turško-južnokorejski projekt tanka altay se bliža proizvodnji

by Urednik

TANKE OTOKAR ALTAY BO SESTAVLJALO KONKURENČNO PODJETJE BMC

Turška vlada je pred nedavnim zagotovila zemljišče za premestitev in postavitev novega proizvodnega obrata družbe BMC, ki bo proizvajalo glavne bojne tanke Otokar altay (tehnologija in oblika se naslanja na  južnokorejski tank K2 black panther). Za zemljišče v izmeri 222 hektarjev so pri BMC odšteli kar 430 milijonov dolarjev, proizvodni obrat pa naj bi bil v pogonu že v dveh letih.

Proizvajalec vozil BMC (soustanovilo ga je britansko podjetje British Motor Corporation leta 1964) se sicer pripravlja na zagon serijske proizvodnje domačega glavnega bojnega tanka altay. Zanimivo je, da je tank altay razvijal MBC-ju konkurenčni Otokar. Turška vlada je namreč izbrala (v tujini bolj znanega in uveljavljenega) Otokarja za razvoj in izdelavo štirih prototipnih tankov v okviru 500 milijonov dolarjev vrednega programa. Ko pa je bila zaključena faza izdelave štirih prototipov (tehnologijo so prenesli od južnokorejskega tanka K2), je državni podsekretariat za obrambno industrijo (SSM) na osnovi ponudbe izbral za proizvajalca BMC. Čeprav je sama serijska proizvodnja še pred začetkom, vidi proizvajalec BMC možnost pogodbe za kar 1000 tankov, samo prva serija naj bi obsegala 250 oklepnikov za Turško vojsko.

Trenutno sestavljajo tankovsko floto Turške vojske ameriška tanka M-48 in M-60, od katerih so jih nekaj posodobili v sodelovanju z Izraelci v okviru projekta M-60 sabra, ter obsežen kontingent nemških leopardov 1 in 2. Slednje ni presenetljivo, kajti dve najpomembnejši oskrbovalki Turčije z oborožitvenimi sistemi sta prav ZDA in Nemčija, sodelovanje z njima na oborožitvene področju pa ima dolgoletno tradicijo.

Se je pa Turčija v zadnjem obdobju oprla tudi na druge proizvajalce orožja, eden teh »novih« je Izrael, ki se je specializiral za podsisteme, brezpilotnike in nadgradnje obstoječih oborožitvenih sistemov. Naslednja »nova« država je »azijski tiger« – Južna Koreja, ki se je na turški vojaški trg prebila s turbopropelerskimi šolskimi in vadbenimi letali. Havbicami in zdaj tudi z glavnim bojnim tankom.

Južna Koreja je, prav tako kot Turčija, v zadnjem obdobju postavila zavidljivo domačo obrambno industrijo, kot posledico politične usmerjenosti, ki pa zdaj že daje tudi odlične izvozne rezultate, saj Korejci prodajajo orožje in vojaško opremo po vsem svetu. Turški tank altay je le eden zadnjih vrhuncev, še večjega si obetajo v ZDA, kjer skupaj z ameriškim Lockheed Martinom sodelujejo na natečaju za 350 šolsko-vadbenih reaktivnih letal z modelom T-50.

Odnose med Južno Korejo in Turčijo lahko označimo za zelo tople, med drugim tudi zaradi velike turškega deleža v bojih med korejsko vojno (po drugi svetovni vojni 1950-53). Rezultat teh toplih odnosov je tudi turško naročilo južnokorejskih šolskih turbopropelerskih dvosedov KT-1 v vrednosti nekaj sto milijonov dolarjev, pa tudi vlečnih havbic K-9/K-10 firtina. V juliju 2007  so potem začeli tudi pogajanja o udeležbi pri razvoju turškega tanka naslednje generacije. Naslednje leto so potem podpisali dogovor, po katerem je južnokorejski tank XK2 predstavljal osnovo za razvoj novega turškega tanka altaj.

Turki so novi tank poimenovali po generalu Fahretinu Altaju, poveljniku konjenice v vojni za turško neodvisnost. Glavno orožje tanka je 120 mm gladkocevni top s sovprežnim mitraljezom 7,62 mm in mitraljezom 12,7 mm na vrhu kupole. V primerjavi s svojim korejskim izvirnikom – K2 črnim panterjem je nekoliko daljši, z gosenicami z gumijastimi oblogami za vožnjo po cesti in nekoliko modificirano kupolo. Lahko mu vgradijo tudi dodatno oklepno zaščito.

Južnokorejski tank K2 black panther

Leta 2008 sklenjen sporazum o razvojnem programu predvideva štiri prototipna (turška) vozila v vrednosti 70 milijonov USD in prenos tehnologije iz Južne Koreje v vrednosti 330 milijonov USD.  Drugi – razvojni del – pogodbe je ovrednoten na 400 milijonov USD, Turčija pa z njim pridobi vse konstrukcijske in intelektualne lastninske pravice. Turški proizvajalec bo tanke izdeloval v sodelovanju s številnimi pogodbenim in partnerji.

Osnovna konstrukcija je delo južnokorejskega podjetja Hyundai Rotem, ki je poskrbel za vso tehnično in računalniško podporo in bo pomagal tudi pri vzpostavitvi serijske proizvodnje v Turčiji. Elektronski sklopi in namerilne naprave bodo izdelovali v turškem Aselsanu, medtem ko bodo pogonski agregat izdelovali v nemškem MTU-ju Friedrichshafna ( dizelski motor s 1.500 KM, k naj bi ga v prihodnosti nadomestil v Turčiji izdelan motor s še 300 KM več).

Glavno orožje glavnega bojnega tanka altay, 120 mm top, bo izdelovala turška korporacija MKEK (Turška strojna in kemična korporacija – v državni lasti), modularna zaščita pa bo proizvod prav tako turškega proizvajalca Roketsan. O nekaterih tujih dobaviteljih, npr. oklepnih sklopov in celotne integracije vseh sistemov, pa se še dogovarjajo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki