Ukrajina bi lahko nadgradila tanke T-72 v različico PT-91 twardy

by Urednik

BO UKRAJINA V SKLADIŠČIH NAŠLA REŠITEV ZA TANKOVSKE ENOTE?

Ukrajinsko državno obrambno podjetje Ukroboronprom je pripravljeno na nadgradnjo okoli 300 tankov T-72, ki so sedaj v rezervi Ukrajinske vojske. Ukrajinci želijo, da bi posodobljeni tanki T-72 izpolnjevali standarde zveze Nato, pri modernizaciji pa naj bi se zgledovali po poljskem tanku PT-91 twardy.

Debata o modernizaciji ukrajinskih tankov T-72 je potekala med okroglo mizo “Problemi reforme vojaško-industrijskega kompleksa Ukrajine”, kjer je Yurii Pashchenko, predstavnik Ukroboronproma omenil, da bi modernizirana vojaška oprema v skladu z mednarodnimi standardi lahko močno okrepila Ukrajinsko vojsko v zelo kratkem času.

Pashchenko je ob tem dejal, da bi prav posodobljeni glavni bojni tanki T-72 lahko rešili nekatere ključne probleme v Ukrajinski vojski. “Tank T-72 ni v službi Ukrajinske vojske – obstaja skoraj 300 teh tankov v Ukrajini in mi predlagamo, da ministrstvo za obrambo investira nadgradnjo le teh do tankov PT-91 twardy (modernizirane različice poljskega tanka T-72) za izpolnjevanje standardov Nata,” poudaril Yurii Pashchenko.

Ob tem je dodal, da so Poljaki  dali Ukrajinski vojski priložnost, da preizkusi tanke PT-91 twardy na njihovih tleh. Poljski glavni bojni tank PT-91 M, znan tudi kot twardy (trdi), je nadgrajena različica sovjetskega tanka T-72M1, ki so ga licenčno izdelovali na Poljskem.

Ukrajinska vojska je imela v svoji oborožitvi več kot 1000 tankov T-72M1 (okoli 45 v verziji T-72UA), vendar so jih med leti 1992 in 2014 okoli 700 prodali v druge države, nekaj pa uporabili pri nadgradnji tankov T-64 v različice T-64BM bulat, T-64BV in T-64B.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki