Ukrajina in Poljska nameravata začeti skupno proizvodnjo kamuflažnih sistemov

by Urednik

UKRAJINA NA ZAHODU IŠČE KAMUFLAŽNE SISTEME

Ukrajinsko državno obrambno podjetje Ukroboronprom bo skupaj s poljskim podjetjem Lubawa testiralo in izdelovalo sodobne kamuflažne sisteme za potrebe Ukrajinske vojske.

V skladu z dogovorom nameravata Ukrajina in Poljska začeti skupno proizvodnjo številnih izdelkov za prikrivanje oborožitvenih sistemov Ukrajinske vojske, poljsko podjetje pa je pripravljeno vložiti v razvoj takšne proizvodnje v Ukrajini in zagotoviti tehnologijo, strokovno znanje in finančne vire.

Ukrajinski predsednik Poroshenko je že pred dnevi izrazil interes za nova zaščitna sredstva za ukrajinske vojake med obiskom predstavitve oborožitve 169. kopenskih sil v Centru za usposabljanje Desna. 11. maja 2015 je tako naročil Ukrajinski vojski, da se seznani s sodobnimi kamuflažnimi sistemi poljskega podjetja Lubawa ter jih testira. Glede na rezultate testiranja poljskih kamuflažnih sistemov bodo izbrani proizvodi, ki jih bo Ukroboronprom začel razvijati in proizvajati v sodelovanju z Lubawo.

Ukrajinska vojska že testira multispektralno kamuflažno mrežo, saj takega sistema v Ukrajini do sedaj še niso razvili. Kamuflažna mreža učinkovito posnema naravno okolje, kar daje večjo zaščito pred nadzornimi napravami in zmanjšanje toplotni odtis do 85%. Vodstvo Ukroboronprom neprestano išče nove partnerje, ki bi jim pomagali opremiti Ukrajinsko vojsko z modernim orožjem in vojaško opremo.

Pripravil: A. Knific, foto: Lubawa

SORODNE NOVICE:

Tuje specialne sile zaupajo slovenskim oblačilom

V februarski številki revije Obramba, predstavljamo slovensko podjetje UF PRO, ki razvija oblačilne sisteme, namenjene za taktično uporabo na prostem.

LandCamo – maskirni vzorci, ki vznemirjajo tujino

Slovensko podjetje LandCamo se ukvarja z razvojem maskirnih vzorcev, za katere se zanimajo tudi v tujini. Idejni oče in snovalec novih maskirnih vzorcev je Brane T. Červek.

Povezani članki