Ukrajina načrtuje nakup čeških samohodnih havbic DANA M2 8×8 152 mm

by Urednik

UKRAJINA BO SOVJETSKE HAVBICE ZAMENJALA ZA ČEŠKE

Ukrajinska vojska načrtuje nakup čeških 152-milimetrskih samovoznih havbic M2 dana, s katerimi želijo zamenjati stare sovjetske vlečne havbice 2A36 152mm (skupaj 287) in 2A65 msta-B 152mm (185), kot tudi samohodne havbice 2S19 msta-S 152mm (63) in 2S5 152 mm (24), poroča ukrajinska spletna stran Army Inform.

Modernizirano kolesno samohodno havbico M2 dana 8×8 152 mm je češko podjetje Excalibur Army predstavilo oktobra 2019 na razstavi orožja in varnosti v Ukrajini. Havbico DANA 152 mm so na Češkem razvili v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja za potrebe Češke vojske. Havbico so namestili na podvozje tovornjaka Tatra 815 (8×8). Vozniški prostor ima spredaj, popolnoma zaprto kupolo v sredini in motornim prostorom zadaj. Vsi trije predelki so oklepljeni in zagotavljajo zaščito pred strelnim orožjem ter drobci granat.

Kolesna samohodna havbica M2 dana je z zadnjo posodobitvijo dobila novo kabino za posadko, ki nudi večjo zaščito in je opremljena z dvema velikima neprebojnima oknoma spredaj in po enim oknom na vsaki strani, kar izboljšuje pogled na teren. Havbica je opremljena tudi z novim in zmogljivejšim sistemom za nadzor ognja. M2 dana pa ohranja popolnoma zaprto kupolo, nameščeno sredi podvozja 8×8. Topovska kupola je razdeljena na dva dela, na levi pa sta strelec in operater za strelivo, medtem ko je polnilec v desni kabini in ročno nastavi varovalke izstrelkov. Dana je opremljena s popolnoma samodejnim polnilnim sistemom, ki s pomočjo avtomatskega sistema vloži izstrelek v cev. Največji doseg havbice je do 21,5 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Shepard News

 

Povezani članki