Ukrajinci napovedali usposabljanje na tankih leopard 2

by Urednik

UKRAJINSKI OBRAMBNI MINISTER NAPOVEDAL USPOSABLJANJE NA LEOPARDIH

Pri vprašanju dobave zahodnih tankov za Ukrajino je prišlo do preboja, je dejal minister za obrambo kijevskega režima Aleksej Reznikov. Besede vodje ukrajinskega vojaškega oddelka citira več ukrajinskih in zahodnih informacijskih virov hkrati.

Po besedah ​​ukrajinskega obrambnega ministra se bo v bližnji prihodnosti začelo usposabljanje tankistov ukrajinskih oboroženih sil na nemških tankih leopard 2. Več evropskih držav se je strinjalo, da bodo začele usposabljati posadke iz Ukrajine iz osnov upravljanja in vzdrževanja tankov.

Ukrajinska izdaja Strane trdi, da bo odločitev o prenosu tankov leopard v Ukrajino sprejeta v vsakem primeru.  Ko bodo tanki leopard dobavljeni Ukrajini, bodo oborožene sile Ukrajine že imele posadke, usposobljene za njihovo delovanje, kar jim bo omogočilo takojšnjo vključitev v bojne operacije po dobavi tankov.

Kijev je že dolgo vztraja pri dobavi zahodnih tankov, doslej pa ni imel posadk, ki bi bile usposobljene za upravljanje in vzdrževanje nemških tankov leopard in/ali ameriških abramsov. Kdo bi v tem primeru moral upravljati s tanki in do kakšnih posledic bi to privedlo, ukrajinsko vodstvo ni pomislilo, možno je, da so računali celo na tuje najete posadke.

Obrambni ministri Nata se pred dnevi na zasedanju v letalski bazi Ramstein medtem niso uspeli dogovoriti o dobavi tankov Ukrajini. ZDA in Nemčija sta se doslej vzdržali odločitev o prenosu svojih glavnih bojnih tankov.

V nemških medijih so se pojavile celo novice, da naj bi nemški kancler Scholz okleval pri dobavi tankov Ukrajini zato, ker še ne vedo kako rešiti zagato s tanki leopard 2, saj naj bi na račun njihovega pošiljanja v Ukrajino trpelo nemško gospodarstvo. ZDA naj bi namreč obljubile številnim evropskim državam, ki imajo v svoji oborožitvi tanke leopard, da jim bodo Ukrajini podarjene leoparde nadomestile z ameriškimi tanki abrams. S tem bi Nemčija izgubila del tržišča za servisiranje oz. prodajo rezervnih delov kot tudi nadaljnje dobave tankov leopard.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki