V javnost pricurljali zaupni podatki izraelskega Mossad-a

by Urednik

NETANJAHU ZAVAJAL ZN O IRANSKEM JEDRSKEM PROGRAMU

V medije so prišla nova pojasnila o delovanju izraelskega Mossada, tako manj zaupni v knjigi The Secret History of the Mossad, kot tudi strogo zaupni, ki so jih prestregli. Iz teh je tudi razvidno, da je izraelski premier Netanjahu zavajal Združene narode o spornem iranskem jedrskem programu.

V najnovejši izdaji Gideon’s Spies: The Secret History of the Mossad njen avtor Gordon Thomas trdi, da,izraelski Inštitut za obveščevalne in specialne naloge – Mossad (Mosad) najema številne strokovnjake za arabski, urdujski in paštunski jezik, ki pomagajo razvozlati zakodirana sporočila Al Kaide in Islamske države, ki se pojavljajo na spletu. Militantne skupine objavljajo sporočila svojim operativcem po celem svetu preko priljubljenih spletnih mest, kot so Reddit in eBay,… .Thomas tudi piše, da te militantne skupine pogosto uporabljajo pornografsko gradivo, za prikrite dokumente in ukaze za naslednjo tarčo.

V knjigi Skrivna zgodovina Mosada je razkrito tudi, da so prav izraelski strokovnjaki ustvarili računalniškega črva imenovanega Stuxnet, ki je močno poškodoval opremo iranskih jedrskih inženirjev.

Izraelska zaskrbljenost zaradi iranske jedrske grožnje pa je pripeljala do tega, da so se mosadovi agenti že dogovorili s Savdijci, da Izraelske letalske sile lahko uporabljajo savdijski zračni prostor ob morebitnem napadu na islamsko republiko Iran.

Netanjahu je zavajal ZN o iranskem jedrskem programu

Pred dnevi pa so razkrili nekatere zaupne dokumente izraelskega Mosada, ki razkrivajo, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu v septembru 2012 v svojem govoru zavajal prisotne na 67. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov. Netanjahu je predstavil svojo zaskrbljenost zaradi iranskih jedrskih ambicij tudi z diagramom bombe in ob tem opozoril, da Iran potrebuje le še približno leto dni do izpolnitve “načrtov za izgradnjo jedrskega orožja”. Takrat je izraelski premier pozval k ukrepanju za zaustavitev procesa in tako utemeljil izraelsko pravico do vojaškega posredovanja.

Vendar pa je Al Jazeera prišla do zaupnih dokumentov, ki jih je Mosad takrat poslal obveščevalno-varnostni agenciji Južnoafriške republike (JAR), v katerih so zapisali, da Iran “ne opravlja nobenih dejavnosti, potrebnih za izdelavo jedrskega orožja in se ne zdi, da bo pripravljen za obogatitev urana višje ravni, potrebne za jedrsko bombo.” Poročilo poudarja, da zeva velik prepad med alarmantnimi toni v retoriki izraelskih politikov in ocenami izraelskih vojaških ter obveščevalnih aparatov. Ameriške obveščevalne službe do sedaj tudi še niso našle dokazov, da bi Iran uporabljal jedrsko infrastrukturo za izdelavo bombe.

Med razkritimi zaupnimi podatki so tudi informacije o operacijah proti Al Kaidi, Islamski državi in drugim terorističnim organizacijam. Izraelski obveščevalni podatki so razkrili, da CIA poskuša vzpostaviti stik s Hamasom, južnokorejska obveščevalna služba spremlja vodjo Greenpeacea, da Barack Obama “grozi” palestinskemu predsedniku, da umakne ponudbo za priznanje Palestine v ZN, kakor tudi da južnoafriška obveščevalna služba vohuni za 100 milijonov USD vreden (sporen) skupen dogovor o satelitskih sistemih z Rusijo.

Novice o delovanju Mossada prihajajo v času velike politične napetosti med ZDA in Izraelom, kot tudi tik pred načrtovanim nagovorom Netanyahuja v ameriškem kongresu (3. marec 2015), v katerem bo nasprotoval jedrskemu kompromisu z Iranom – ravno v teh tednih potekajo pogajanja o tem med Teheranom in svetovnimi velesilami.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki