V Libiji predstavili srbski raketomet morava

by Urednik

LIBIJSKA VOJSKA NA VAJAH PREIZKUŠALA SRBSKI RAKETOMET

Na vajah Libijske narodne vojske je pred kratkim sodelovala tudi brigada Tariq bin-Siyad. Med manevri te veje Haftarjeve vojske v Libiji so opazili tudi nov modularni srbski raketometni sistem morava.

Takšne sisteme že uporabljajo v vojski Združenih arabskih emiratov, ki je postala prva tuja prejemnica teh srbskih večcevnih raketometov. Domneva se, da je oprema prispela v Libijo prav iz ZAE. To je prvič, da so bili te sistemi opaženi v tej severnoafriški državi. Slike sistema morava v Libiji so se pojavile na Twitterju.

Glavni odlika sistema morava je njegova modularnost, ki omogoča uporabo streliva različnih kalibrov in sistemov. Primeren je ne le rakete kalibra 128 mm, pač pa tudi za strelivo  122 mm, ki se uporablja v raketometnih sistemih BM-21 grad, kot tudi 107-mm raket,  priljubljenih v številnih državah, kjer uporabljajo kitajske raketometne sisteme tip 63. Poleg tega je prednost srbskega raketometnega sistema morava avtomatizirano ponovno polnjenje  in ciljno usmerjanje procesov.

Večcevni lansirni sistem raketometa je nameščen na  dvoosne štirikolesnem vozilu (po Mercedesovi licenci še iz nekdanje Jugoslavije) srbske proizvodnje FAP-1118, opremljenim z dizelskim motorjem. Bojno posadko srbskega večcevnega raketometa (MLRS) morava sestavljajo trije možje.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki