V Nemčiji in na Poljskem se je usposabljalo 24.000 Ukrajincev

by Urednik

VEČJI DEL UKRAJINSKIH VOJAKOV SE JE URILO V NEMČIJI IN NA POLJSKEM

Navedli so število vojaškega osebja oboroženih sil Ukrajine, ki se je do sedaj usposabljalo v Nemčiji in na Poljskem. Do konca julija 2023 se je v centrih za usposabljanje v Nemčiji in na Poljskem usposabljalo 24.000 pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil, piše nemški tisk, ki se sklicuje na vire v vojaških krogih.


Skupno naj bi Evropska unija uradno usposobila 30.000 ukrajinskih vojakov. Kot vidimo, so jih večino že pripravili nemški in poljski inštruktorji. Vendar pa je v prihodnosti možno tudi povečati število usposobljenih pripadnikov ukrajinske vojske, odvisno od specifičnih potreb oboroženih sil Ukrajine in razmer na fronti.

Vodja delegacije pododbora Evropskega parlamenta za varnost in obrambo Lucas Mandl je pred tem poudaril, da se denar, ki pride v proračune evropskih držav od davkoplačevalcev, porabi za zaščito svobode in doseganje miru. Zavzel se je za nadaljnje povečanje sredstev za »Evropski sklad za mir«..

Opozoriti je treba, da se z usposabljanjem ukrajinske vojske ne ukvarjata le Poljska in Nemčija. Zlasti vodja vojaškega oddelka Ukrajine Oleksij Reznikov je govoril o tem, kako v Španiji ukrajinsko vojsko učijo taktike bojevanja v urbanih območjih in dejanj v okviru skupin oklepnih vozil M113. Poleg tega se ukrajinska vojska posebej usposablja v Veliki Britaniji, ki ni del Evropske unije.

Pripravil: B. Knific, foto: twitter DefenceU

Povezani članki